Presuda čelnicima Herceg-Bosne prilika za definitivno odbacivanje politika podjele države BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izrečena političkom i vojnom vrhu paradržave Herceg-Bosne, jeste historijska odluka, prije svega za sve žrtve zločina, a onda i državu Bosnu i Hercegovinu.

SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.

Radi se o presudi pojedincima koji su činili zločin i presudi nacionalističkom konceptu rasturanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te ovo nikako nije presuda hrvatskom narodu u BiH. Zato ponovo pozivamo sve u BiH da ne dozvole bilo kakvu ostrašćenost i podizanje tenzija.

Vrijeme je da se svi, koji to nisu uradili do sada, suoče sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom. Neka to urade prije svega u interesu žrtava i njihovih porodica, a onda zbog sebe i zajedničke budućnosti koja se može temeljiti samo na istini i pravdi.

Ova presuda pokazuje da su svi projekti usmjereni ka negiranju i rastakanju države Bosne i Hercegovine osuđeni na propast. Sve politike koje su svoje djelovanje bazirale na zločinima i podjelama BiH doživjele su svoj sudski epilog. Vrijeme je da se one odbace i poraze.

Jasno je da mir i stabilnost u BiH jedino garantuju ideje solidarnosti i zajedničkog života, ideje i koncepti na kojim je naše društvo historijski zasnovano. Iako je jasno da nikakva presuda ne može ispraviti posljedice počinjenih zločina, prokazivanje i sankcionisanje zločinaca je osnova za izgradnju pravednog društva.

Sudske presude koje ne mogu učiniti da zločini budu izbrisani, s druge strane pomažu da oni ostanu upamćeni i da posluže kao pouka za budućnost. Kažnjavanjem, ako ne svih, onda što većeg broja zločina i njihovih počinitelja i nalogodavaca, stvara se pretpostavka da generacije koje dolaze njima ne budu ponovno izložene.

Konačno, za naše društvo je presudno važno da svi shvatimo da ne postoji kolektivna krivica naroda, nego da su naše jedino žrtve, i to svih nas, svaka od njih, a da su zločinci isključivo zločinci.

Ovo društvo konačno mora žrtve koje su proživjele i preživjele najgore ratne strahote, zločine i poniženja treitirati kao heroje našeg vremena, koji zaslužuju pijetet i naklon svih nas.

Ključni nacionalni interes Bosne i Hercegovine je njena budućnost. Želimo da ona bude svijetla i prosperitetna i da svi građani i narodi BiH i njihova djeca u vremenu koje dolazi zajednički rade i doprinose boljem i sretnijem društvu.

Vjerujemo u budućnost koja će biti temeljena na pomirenju, poštovanju i izgradnji zajedničkih vrijednosti i zajedničke Bosne i Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.