Saopštenje Gradskog odbora Tuzla

Prestanite sa diskriminacijom Tuzle i Tuzlaka

Gradski odbor SDP BiH Tuzla poziva kantonalnu i federalnu vlast koju čine SDA, SBB i HDZ da prestanu sa ponižavanjem i uništavanjem Grada Tuzle i njenih građana. Kontinuirano je Grad Tuzla izložen diskriminaciji od strane viših nivoa vlasti na razne načine.

Prije svega, raspodjela javnih prihoda gdje smo značajno zakinuti u odnosu na Sarajevo i druge, zatim naknade za zagadjenje po rješenjima ekološkog fonda, gdje recimo Kakanj po tim rješenjima dobije više naknade nego Tuzla, iako TE Tuzla proizvodi duplo više struje u odnosu TE Kakanj. Zakon koji je napokon donesen za naknadu po osnovu rada termoelektrana takodje je diskriminirajući jer Grad Tuzla dobije šest puta manje nego gradovi u Hercegovini koji tu naknadu ostvaruju za devastaciju hidroakumulacijom koja nije ni blizu štetna i opasna kao zagađenje od TE Tuzla.

Apsurdno je da se za zimsko posipanje puteva u Federaciji BiH koristi so iz Egipta, a da nikako ne može TUZLANSKA SO, valjda samo zato što je iz Tuzle.Ima takvih primjera još mnogo, ali kap koja je prelila čašu je zadnji pokušaj diskriminacije i ponižavanja Tuzle i Tuzlaka a to je izbacivanje iz zakona 15. maja kao značajnog datuma za Tuzlanski kanton. To pokazuje kakav odnos imaju vladajući SDA i SBB u TK prema našem gradu. Tuzla i Tuzlaci to neće dozvoliti.