Mekić

Prestajem se baviti sportom, a stipendiju ostavljam mlađima

Reprezentativac BiH u džudou Amel Mekić obavijestio je danas Olimpijski komitet BiH da se zvanično prestaje baviti takmičarskim sportskim aktivnostima. Mekić je rekao za Klix.ba da je to odlučio to zbog povreda i osam operacija koje je imao

Slika"Ovo je jedna od najvećih i najtežih odluka u mom životu. Donio sam je zbog povreda i osam operacija, a s druge strane zbog želje za usavršavanjem kako bih što bolje mogao prenositi znanje na mlađe generacije", rekao je Mekić za Klix.ba.

Mekić se sportom bavi od 1989. godina kada je otišao na prvi trening džudoa. Osvajao je brojne titule, predstavljao BiH na Olimpijskim igrama te osvojio titulu evropskog prvaka u džudou.

"Imao sam sreće da sam postigao sve ono sto sam želio. Proglašavan sam najboljim sportistom seniora u BiH, najperspektivnijim juniorom, a najdraža mi je titula prvaka Evrope. Sretan sam sto sam predstavljao BiH tri puta na OI, a dva puta nosio zastavu na otvorenju", istakao je Mekić, te dodao kako sada vrši ‘transfer’ iz sportske karijere u trenersku i akademsku tako da ima mnogo posla u budućnosti.

"Nezadovoljan sam odnosom politike prema sportu tako da ću u skorijoj budućnosti poduzeti sve da napravim radikalne promjene koje će prevashodno biti u korist sportaša. Sport u BiH općenito zaostaje za ostalim svijetom zbog mnogih razloga, imamo samo pojedince – fantome koji čitav svoj život i zdravlje ulažu u sport da bi napravili rezultat i BiH predstavili u najboljem svjetlu. Mi džudisti nismo tražili izgovor nego smo našli način da budemo u svjetskoj eliti", naglasio je Mekić.

Bh. reprezentativac zahvalio se svom treneru Branislavu Crnogorcu jer je, kako je rekao, bio sve vrijeme uz njega, kako u usponima tako i u padovima.

"Posebno je bio uz mene u prelomnim trenucima nakon teških i komplikovanih operacija iz kojih sam izašao puno jači. Želio bih se zahvaliti i supruzi, porodici i drugovima koji su me trpili sve ove godine jer ko se nije bavio vrhunskim sportom ne može da shvati kroz koje sve faze i poteškoće u životu sportista prolazi", kazao je Mekić.

S obzirom na to da je bio stipendista Olimpijskog komiteta BiH, obavijestio je nadležne da se odriče tih sredstava i kazao kako novce ostavlja mlađim naraštajima.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.