Krajnje je vrijeme da umjesto podobnih ovakvim sistemima upravljaju sposobni i stručni kadrovi

Press konferencija povodom neredovnog vodosnadbijevanja grada Goražda

U posljedne vrijeme, a naročito od vremena Ramazana,svjedoci smo čestih,nenajavljenih i vremenski neizvjesnih nestanaka vode na cijeloj teritoriji grada.Iz tog razloga,Općinski odbor SDP-a preko svog kluba vijećnika Općinskog vijeća Goražde je tražio izvanrednu sjednicu općinskog vijeća s jedinom tačkom dnevnog reda:

  • Vodosnadbijevanje grada Goražda

25.07.2016.godine je klub vijećnika SDP tražio sjednicu kolegija, koja je zakazana za 26.07.2016.godine. Na toj sjednici su prisustvovali predstavnici svih političkih partija koji imaju klubove i rukovodstvo Vijeća. Na istoj sjednici je rečeno da, po Poslovniku, nema elemenata za vanrednu sjednicu, te dogovoreno da se dalje razgovara o održavanju „tematske sjednice“, kao i to da se zakaže nova sjednica Kolegija 01.08.2016. godine na kojoj bi pored članova kolegija prisustvovali i načelnik općine i direktor JKP „6.Mart“.

Zaključak Kolegija i načelnika je da nije potrebno održati tematsku sjednicu OV jer će se nastali problemi rješavati na način da se vrše zamjene cijevi postepeno. Predsjednik  Kluba SDP-a se nije složio sa tim iz više razloga:

-Rečeno je na sastanku od strane direktora JKP ‘6 mart’ da se mora zamijeniti potpuno cjevovod od fabrike vode do rezervoara (dužina oko 4100 m). Smatramo da je to nestručno mišljenje pojedinca i da se za ovaj zahvat mora napraviti projekat koji bi se realizovao uz strogi nadzor, posebno imajući u vidu da je izrada postojećeg vodovoda finansirana kreditom (oko 3.800.000 dolara) koji se još uvijek otplaćuje, a cijevi se moraju mijenjati jer je, po tvrdnji direktora JKP, došlo do zamora materijala  cijevi i da radi toga iste pucaju.To može biti, ali treba reći i razlog. Prije nekoliko godina , ne znamo po čijem nalogu, mijenjana je trasa postojećeg vodovoda i ugrađeni neki „bajpasi“ što je općinski budžet nepotrebno stajalo preko 50.000 KM. Koliko se razumijemo – radi tada ugrađenih koljena i izborom dijela nove trase – došlo je do strašno velikih gubitaka u mreži, radi povećanja otpora, što se moralo nadomjestiti većim opterećenjem pumpi i povećanjem udara i pritiska u  cjevovodu, što može biti uzrok nastajanja pomenutog „zamora“ i čestih  pucanja cjevovoda.

– Na kolegiju je također donesen zaključak da se na narednoj sjednici vijeća zaduži načelnik da dio sredstava (oko 500.000 KM) iz arapskog kredita preusmjeri za kupovinu cijevi što sigurno neće biti moguće, iz dva razloga:

  1. Kredit je neizvjestan i
  2. Sredstva kredita nisu za to tražena.

Radi toga smatramo da su ovo problemi za čije rješavanje je jedino nadležno Općinsko vijeće i radi toga i dalje ostajemo pri zahtjevu da se održi tematska sjednica.

Prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Hilme Popovića nije naišao na razumijevanje ostalih članova kolegija i načelnika, pa je tako i osnovno ljudsko pravo, zagarantovano Ustavom, a i Konvencijom o ljudskim pravima pretvoreno u političko pitanje s pomisli da voda ostalima valjda ne treba, niti za piti, a ni kupati se u gradu na vodi, a bez vode. Pored devastirane prirode i okoliša, oborenih stabala, izrovljenih ulica, dizanja kredita i za večere i za putovanja, postojao je i kredit za vodu, odnosno vodovod koji građani ovog grada i danas vraćaju, a vode nema pa nema.

Uprkos tomu, računi su uredni, i ne odstupaju po dugovanju za vrijeme kad ima vode i kad je nema, plaćaju se i dodatne komunalne takse i sve je to uredu dokle za to dobijamo neku uslugu. Šta plaćamo kad se iz cijevi čuje samo zrak – jasno je, plaćamo zrak.

Stoga s razlogom pitamo, šta je i dokle je s tom temom da vijećnici ne žele o njoj ni diskutovati?

Zar predstavnici naroda, koje je narod izabrao, ne drže vrijednim ni raspravljati o elementarnim ljudskim pravima? Gospodo, voda nije potreba Ive, Murata ili Marka, voda je potreba svakog živog bića osobito u ljetnim danima i sramota se dičiti ‘statusom grada’, ‘naporima’, ‘akcijama’ kad nemamo vodu i živimo s kanisterima kao vječno podsjećanje na rat minuo prije 20 godina.

Izvucite ‘kredite ispod tepiha’, provjerite tokove novca namijenjenog za obnovu vodovoda i obezbijedite ljudima jedno od osnovnih ljudskih prava. Svaka izlika pred nedostatkom vode usred ljeta kad dočekujemo brojne goste pada u vodu, ona koja teče kroz grad, ali ne i kroz česme.  Zanemarite političko pred ljudskim – skinite okove naređenja i otkrijte nam tajnu, gdje su pare – kad već vode nema?

U normalnim društvenim sistemima za ovakvu situaciju vodonesnadbijevanja grada Goražda neko bi preuzeo odgovornost i zbog svoje nesposbnosti bi podnio ostavku. Došlo je krajnje vrijeme da nam umjesto podobnih ovakvim sistemima upravljaju sposobni i stručni kadrovi.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.