OO SDP BiH

Press konferencija na temu „Obrazovanje“

Na početku press konferencije uvodničari su u svoje osobno ime i u ime OO SDP BiH Zenica izrazili saučešće porodici nedavno nastradalog jedanaestogodišnjeg učenika Mujkić Haruna

Slika

Danas je u organizaciji  OO  SDP BiH Zenica  održana  press konferencija na temu „Obrazovanje“.

O stanju   u obrazovanju, o tome šta smo zatekli i šta smo uradili, govorili su Rabija Haračić, kandidatkinja SDP BiH Zenica  za PD PFBiH, izborna jednica 405 i Mehić Nermin, kandidat  za Skupštinu  Zeničko-dobojskog kantona.

Na početku press konferencije uvodničari su u svoje osobno ime i u ime OO SDP BiH Zenica   izrazili saučešće  porodici  nedavno nastradalog jedanaestogodišnjeg učenika Mujkić Haruna.

U nastavku  uvodničari su istakli sljedeće: obrazovanje je značajno  koliko i sam život. Tako bitan segment u životu čovjeka, društva, države, kod nas posebno u entitetu FBiH ovako razruđeno postavljen na 10 kantona, distrikt Brčko i Republika Srpska, ne obezbjeđuje jedinstvo u funkcioniranju te je zajednička strategija nešto o čemu možemo samno sanjati.Tako postavljeno obrazovanje za sobom povlači poteškoće koje se manifestuju u nejedinstvenim NPP;nejedinstvenim pedagoškim standardima;različitim oblicima nadzora nad obrazovnim sistemom;nejedinstvenom udžbeničkom politikom;inflitriranje politike i korištenjue djece u politikanske svrhe, pa otuda i dvije škole pod jednim krovom u nekim kantonima. Šta je urađeno  vidljivo  je u našoj općini i drugim sredinama, kako u oblasti predškolskog, osnovnog i visokogobrazovanja. Da može više i bolje, to je svima jasno ali sa ovim budžetom toliko.

Ono što će biti u fokusu SDP-a u periodu koji dolazi kada je ova važna oblast u pitanju je: nastaviti ubrzanje reformskih procesa, posebno kada je u pitanju oblast srednjeg i visokog obrazovanja;segregacija i diskriminacija u osnovnom i srednjem obrazovanju se mora ukinuti;donijeti okvirni zakon u oblasti odgoja i obrazovanja za učesnike sa teškoćama u učenju;izmjena zakona o visokom obrazovanju, zaštita od direktnog političkog uplitanja;razvijati kriterije za cjeloživotno obrazovanje;izraditi jedinstvene  pedagoške standarde i normative za sve obrazovne nivoe;neophodan je prijenos nadležnosti nad obrazovanjem na Državni novi; povećati obuhvat predškolskim odgojem i obrazovanjem;pripremiti plan aktivnosti za smanjenje napuštanja obaveznog osnovnog obrazovanja;obrazovanje djece s  poteškoćama u razvoju   provoditi u skladu sa okvirnm zakonom u oblasti obrazovanja uz uvažavanje principa inkluzivnosti;obezbijediti kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika/profesora;povećati stope djece Roma u obrazovnom sistemu nba svim nivoima;srednje obrazovanje učiniti obaveznim i povećati upis na 90 %;osigurati mogućnost za prelazak učenika iz trogodišnjih u četverogodišnje srednješkole;osigurati mogućnost nastavka obrazovanja nakon završene stručne škole;ujednačiti kriterije rada visokoškolskih ustanova sa sličnim institucijama u EU;uspostaviti i razvijati sistem od tri ciklusa studiranja dosljednim uvođenjem magistarskog i doktorskog studija;provesti funkcionalonu integraciju u skladu s Bolonjskim procesojm.Učenik i student moraju biti u centru obrazovnog sistema i podjednako pridavati važnost vaspitnoj i obrazovnoj komponenti, zaposlenim u obrazovanju obezbijediti humaniji i adekvatno plaćen rad.  

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.