Dževad Hadžić za portal TIP

Prepuštanje UKC-a Tuzla na upravljanje Vladi FBiH je najveća izdaja Tuzlanskog kantona

Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla osudio je prepuštanje najuspješnije zdravstvene ustanove Univerzitetsko klinički centar Tuzla na upravljanje Vladi Federacije BiH, bez prethodno odobrenog sporazuma od strane Skupštine Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić zatražio je od premijera TK Irfana Halilagića (SDA) na sjednici Skupštine TK  da odgovori da li je potpisan sporazum koji je definisan u ugovoru o preuzimanju osnivačkih prava.

˝Pitao sam premijera da li je potpisan ugovor u odluci o preuzimanju osnivačkih prava jer smo 2013. godine dogovorili da se napravi ugovor kojim će se definisati prava, obaveze i odgovornost suosnivača Univerzitetske kliničke bolnice. Bez potpisivanja tog ugovora nema ni prenošenja nadležnosti, odnosno nema preuzimanja prava od strane Federacije BiH. Nismo do sada dobili odgovor da li je to uradila Vlada TK. Oni to ne bi mogli ni uraditi jer u odluci stoji da to radi osnivač, tj. Skupština Tuzlanskog kantona˝, kazao je Hadžić za TIP i dodao: ˝Ukoliko je to Vlada TK potpisala, a pretpostavljamo da jeste, jer je dozvolila da se prenesu osnivačka prava, onda je počinila krivilno djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.  U vrijeme kada smo donosili tu odluku koja je bila u skladu sa zakonom, tada je opozicija u kojoj je bila SDA insistirala  da se to ugradi u ovu odluku s ciljem da se zaštiti Klinički centar Tuzla od onoga što bi se eventualno moglo da se desi ukoliko to preuzme Federacija BiH, a računajući na političku trgovinu SDA i HDZ-a koja je uvijek išla na štetu Tuzlanskog kantona˝.

Mišljenja je da se ugovorom trebao definisati razvoj UKC-a Tuzla. ˝Sada su jedan od glavnih resusra Tuzlanskog kantona prenijeli na upravljanje HDZ-u i sarajevskom SDA-u. Oni su ti koji će  ubuduće donositi programe razvoja brenda Tuzlanskog kantona. Kada slušate premijera FBiH i ljude iz pozicije u TK oni kažu da ćemo dobiti samo to da ulaze dva člana Upravnog odbora sa nivoa Federacije BiH, što nije tačno. Prenošenjem nadležnosti sve  donosi, propisuje i imenuje ministar zdravstva FBiH. Bilo šta da sutra želite reorganizirati, investirati, razvijati, morate imati saglasnost ministra zdravstva FBiH˝.

Prema njegovom mišljenju, ovi potezi potvrđuju obećanje SDA-ovog  premijera TK koje je nedavno dao Federalnom premijeru  prilikom njegove posjete  Tuzlanskom kantonu, da će UKC Tuzla prepustiti Federaciji BiH, što je i učinjeno imenovanjem novog privremenog Upravnog odbora koji je Vlada hitno imenovala.

˝Jasno je da to u konačnici znači stavljanje tuzlanskog UKC-a na upravljanje sarajevskom SDA-u i mostarskom HDZ-u, što je godinama unazad pokušavano, ali nijedna Vlada TK to do sada nije dopustila. Ovo je najveća izdaja Tuzlanskog kantona poslije rata˝, mišljenja je Hodžić.

Na naše pitanje šta mu je odgovorio premijer TK, Hadžić je odgovorio: ˝Nije nam ništa odgovorio. Ali prema onome što čujem u hodnicima mislim da nema ugovora˝.

TIP: Šta dalje?

Hadžić: Mi ćemo u narednom periodu insistirati da dobijemo taj ugovor, ukoliko ga ne bude, zaštiti ćemo prava građana Tuzlanskog kantona ako treba i sudskim putem.

U SDP-u smatraju  da je ovo tek početak ‘gašenja’ javnog zdravstvenog sektora u TK, koji će za posljedicu imati razvoj druga dva klinička centra u Sarajevu i Mostaru a sve na štetu UKC Tuzla. Kako su istakli, razlog zbog kojeg se žuri sa ovakvim potezima nije navodno usklađivanje u pogledu osnivačkih prava, nego želja da se u UKC Tuzla u upotrebu stave sporni respiratori zbog kojih se sudi premijeru Federacije BIH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.