Nikšić

Preostaje nam trajna obaveza i briga o porodicama poginulih rudara

Teška tragedija koja nas je zadesila, otrgla je od nas pet komorata, koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali hljeb sa sedam kora. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara, a rudnik i rudari će učiniti sve što mogu – kazao je direkor RMU Zenica Esad Čivić.

Slika

Prigodnim komemorativnim skupom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u prisustvu članova porodica, brojnih delegacija i građana Zenice, zaposlenici rudnika Mrkog uglja Zenica oprostili su se danas od tragično poginulih članova svog kolektiva Hajrudina Bradarca, Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića.

-Teška tragedija koja nas je zadesila, otrgla je od nas pet komorata, koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali hljeb sa sedam kora. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara, a rudnik i rudari će učiniti sve što mogu – kazao je direkor RMU Zenica Esad Čivić.

Predsjednik sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč istakao je da su zenički komorati dali živote da zarade krvavi rudarski hljeb, a patnje kroz koje su prolazili bile su velike. 

-Oni su bili naši heroji borci, a iza njih ostaje tuga. Ostavili su nam u amanet porodice i mi ih nećemo zaboraviti – poručio je.
 
Na komemoraciji se prisutnima obratio i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, koji je kazao da "dijelimo tugu koja znači rastanak s našim komoratima". 

-Obećavam da ćemo dati sve od sebe da se ovo nikada ne ponovi, a porodicama želim snagu kao i svima nama koji ne jedemo rudarski hljeb. Ostaje nam velika obaveza za brigu o porodicama stradalih – rekao je Grabovica.
 
Na oproštaju od nastradalih rudara premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da je teško prihvatiti poziv za govor na današnjoj komemoraciji jer smatra da u ovom slučaju trebaju prije svega i samo govoriti rudari. 

– Tragediju koja je pogodila zenički rudnik mi ne smijemo zaboraviti i moramo se pokušati odužiti njihovim porodicama. Pokušajmo sačuvati solidarnost i dobrotu, rudari nas tome mogu učiti. Nama preostaje kao trajna obaveza i briga o njihovim porodicama – istakao je premijer Nermin Nikšić na komemorativnom skupu povodom velike rudarske tragedije. 

Danas u 14.00 sati na platou u parku Kamberovića Polja klanjat će se zajednička dženaza poginulim rudarima, a predvodit će je reisu-l-ulema Huseiin Kavazović.

Ukopi nastradalih rudara bit će obavljeni na mjesnim mezarima i gradskom groblju u Zenici. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.