Forum seniora SDP BiH

Premijeru Fadile Novaliću, prestanite sa ponižavanjem penzionera!

Forum seniora SDP BiH je zaprepašten količinom političke i socijalne neosjetljivosti, neodgovornosti, samohvale i drskosti premijera federalne Vlade Fadila Novalića, koji se, umjesto izvinjenja i stida, ponosi dostignutom visinom prosječne (428KM) i najniže penzije (382KM).

Umjesto jasne vizije i odlučne vladine politike, a iz straha od gubitka vlasti zbog afere „Respiratori“, Novalić je spreman da se za račun SDA posluži svim metodama obezbjeđenja glasova penzionera, uključijući i ponižavanje penzionera i atakovanje na njihovo mentalno zdravlje i pamćenje.

Forum seniora SDP BIH poziva premijera Novalića da prestane ponižavanje penzionera i atakovanje na njihovo mentalno zdravlje i pamćenje.

Nepunih mjesec dana od tvrdoglavog i bezobraznog ubjeđivanja penzionera da je „u ime zakona, očuvanja stabilnosti penzijskog fonda i redovnosti isplata penzija, isplata jednokratne finansijske pomoći uz julsku penziju, trenutno jedina opcija, najbolje i najbrže rješenje, da se koliko, toliko pomogne ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva“, ničim izazvan, premijer Novalić je na svom FB profilu (prenijelo Oslobođenje 25.8.2021.),  ističući u prvom planu šta je dobroga učinio za penzionere, ustvrdio da će penzije rasti: „rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam“.

Novalić i njegova SDA, potpuno zanemaruju da ljudi po prirodi ne vole teškoće i njihovo isticanje, jer oni to znaju, žive i pamte. Pogotovo je pogubno i deplasirano naglašavanje „uspješnosti ove Vlade“u proteklom periodu i upoređivanje urađenog sa samim sobom.

Penzioneri vrlo dobro pamte zaključke Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, usvojenim prilikom donošenja Zakona o PIO/MIO (25.1.2018.godine), kojim je Vlada Federacije BiH, zajedno sa Federalnim zavodom PIO/MIO, obavezana da prati provedbu Zakona i da u roku od šest mjeseci pripreme eventualne izmjene i dopune, te da iznađu mogućnost povećanja minimalnih penzija.

Vještim i podmuklim skrivanjem od javnosti stvarnih efekata primjene „reformskog“ zakona o PIO/MIO, federalna Vlada na čelu sa Novalićem, ponižava penzionere i dezavuiše širu javnost.       

Bez imalo moralne, političke i društvene odgovornosti, zasluge za donošenje reformskog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, smanjenje deficita Federalnog fonda PIO/MIO, a posebno hvalom dostignute visine prosječne (428KM) i najniže penzije (382KM), Novalić pripisuje aktuelnoj federalnoj Vladi.

Penzioneri vrlo dobro pamte da su samo jednom, nakon stupanja na snagu Zakona, ostvarili pravo na usklađivanje penzija sa rastom BDP u visini od 2,8 posto, što je i rezultiralo blagim povećanjem visine penzija, a ne zato što je Novalić obećao.

Ne samo da premijer Novalić, u ime federalne Vlade na čijem je čelu, nije uputio izvinjenje penzionerima što nisu u tekućem mandatu poduzimane učinkovite mjere za odvijanje ekonomskih aktivnosti i rast BDP, što je tolerirana višegodišnja akumulacija dugovanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, posebno javnog sektora i uvećanje plaća u javnom sektoru, nego ne uočava da najveći broj penzionera živi na granici siromaštva, imajući u vidu da je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao da su minimalni troškovi života za decembar 2020. godine, iznosili 1.863,47 KM (za četveročlanu porodicu).

Premijer Novalić ne uviđa da je neophodno donijeti program mjera na poboljšanju materijalnog položaja penzionera u uslovima pandemije virusa Covid-19 i sačuvati minimum vlastitog političkog kredibiliteta.

Stoga, Forum seniora SDP BIH poziva premijera federalne vlade Fadila Novalića da prestane sa ponižavanjem penzionera i atakovanjem na njihovo mentalno zdravlje i pamćenje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.