KO SDP BiH USK

Premijer USK uvodi cenzuru i oduzima slobodu medijima

Sloboda govora i mišljenja,a naročito sloboda medija, je kamen temeljac svakog demokratskog društva, i svako ko direktno ili indirektno pristaje na ukidanje prava bilo kome da izrazi svoje mišljenje automatski pristaje na orvelovsku ideju da mora postojati neko ko će umjesto nas odlučivati kakve knjige i novine smijemo čitati i šta smijemo misliti i govoriti.

Ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja je fundamentalni princip svakog totalitarizma, potpuno suprotan slobodi govora, štampanih i elektronskih medija, najvažnijim principima demokracije 21. stoljeća.

Ako Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona, preferira život u državi u kojoj vlast određuje ko šta smije reći i objaviti u štampi, što je nedavno i javno izjavio, neka barem prestane glumiti zabrinutog patriotu, jer pravi patriota iznad svega poštuje Ustav države u kojoj živi.

Pozivi na cenzuru i oduzimanje slobode medijima, po cenzorskom instinktu premijera Saračevića, izgubljenog u vremenu, koji medije proglašava ”petokolonašima”, sinonimom za neprijatelje vlastite države, nije ništa drugo do tragikomična priča na koju se može odgovoriti samo jednom rečenicom – Sloboda medija u FBiH je garantovana Ustavom!

Jasno je da u Bihaću i USK postoje brojne kontroverzne teme iz domena javne politike i da vladajuća garnitura želi prikriti stvarno stanje stvari, te da javno iznošenje istine od strane medija ne godi ušima vladajućih struktura.

Sloboda govora je apsolutno besmislena ako ne uključuje slobodu govora onih s kojima se najmanje slažemo. I upravo zato sloboda govora u svakoj demokratiji, pa tako i u našoj, mora biti apsolutno zaštićena, jer samo tako možemo osigurati da ćemo, ako ništa drugo, živjeti u državi u kojoj smijemo razmišljati vlastitom glavom i reći što mislimo bez straha od posljedica.

KO SDP USK ovim putem odaje priznanje i daje punu podršku našim novinarima, pozivajući ih da i dalje kroz svoj rad brane ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, uvažavaju pluralizam ideja i mišljenja, pridonose jačanju pravne države i kao demokratski dio javnosti sudjeluju u kontroli nad djelovanjem vlasti i politike, koja očigledno ne uvažava dostignuća i vrijednosti napredne civilizacije i pokušava ugušiti javnu riječ.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.