Premijer sa optuženičke klupe mora otići zajedno sa direktorom Elektroprivrede BiH

Klubovi zastupnika i delegata SDP BiH u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traže od rukovodstva Parlamenta FBiH hitno i neodložno zakazivanje sjednica oba doma na kojima će se raspravljati o stanju u rudnicima i položaju rudara u Federaciji BiH.

Također, SDP BiH traži ostavke ili smjene ključnih ljudi odgovornih za probleme u koji su rudari i rudnici dovedeni, direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića. U potpunosti podržavamo osam realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i smatramo da je to minimum onoga što je potrebno odmah uraditi.

Iako su iz Vlade FBiH početkom godine najavili restruktuiranje rudnika i zadržavanje dostignutog nivoa ostvarenih prava rudara na terenu se dešavalo upravo suprotno. Dok je fokus javnosti bio usmjeren na Dodikove nasrtaje na institucije BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet, SDA-ova vlada je smanjila platu rudarima. Laži, prevare i obmane postale su ustaljena praksa duboko kompromitovanog premijera FBiH Fadila Novalića i njegove vlade.

Zastupnici i delegati SDP BiH su u Parlamentu FBiH redovno upozoravali na loš položaj rudara, borili se za njihova prava i trpili lažne optužbe, ali nikad nismo posustali tražeći bolje uslove za rudare. Rudari to dobro znaju, a i ovim putem želimo vrlo jasno poručiti da SDP nedvosmisleno podržava rudare, njihov protest i iznešene zahtjeve.

Bez obzira na ignorantski i nipodaštavački odnos prema rudarima od strane Novalića i SDA-ove vlade, komorati će pobijediti i ovu bitku. Nažalost, kod svih će ostati gorak okus zbog toga što su za svoja zaslužena i zarađena prava bili primorani da ih traže na ulici. Zbog toga svi oni koji su ih doveli u ovaj položaj moraju snositi odgovornost. Vrijeme je da sami odu ili da budu smijenjeni.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.