Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH

Premijer Novalić i Vlada FBiH opet su izigrali povratnike – Novalić prevario i stranačkog šefa Izetbegovića

Nakon što su premijer Fadil Novalić i Vlada FBiH ponovo izigrali povratnike i nisu u budžetu planirali potrebna i obećana sredstva, Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH danas je uputio u parlamentarnu proceduru četiri amandmana na Budžet Federacije BiH za 2022. godinu kojim se osiguravaju povećanje sredstava u iznosu od 18.700.000 KM za pomoć povratnicima i održivom povratku, posebno na području Republike Srpske.

Usvajanjem ovih amandmana bi se ispunilo javno dato obećanje predsjednika svih državotvornih stranaka nakon sastanaka održanih jesenas sa predstavnicima povratnika u Skupštinama i Opštinama sa područja RS-a. Tada su se predsjednici, najvećeg broja stranaka zastupljenih u Parlamentu Federacije BiH, obavezali da će podržati i osigurati da se u budžetu za 2022. godinu za povratničku populaciju izdvoji 1,5 posto od ukupnih budžetskih prihoda i primitaka što na godišnjem nivou treba iznositi oko 50 miliona KM. Uprkos postignutom dogovoru i obećanjima Vlada FBiH je u potpunosti izignorisala dogovoreno i nije planirala potrebno povećanje budžeta Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Ignorantski odnos premijera Novalića prema opozicionim strankama nije ništa novo, ali je posebno interesantna činjenica da je ovaj put Novalić doslovno prevario i stranačkog šefa Bakira Izetbegovića i praktično poništio i njegovo javno dato obećanje predstavnicima „Pokreta za državu“.

Zbog svega navedenog Klub zastupnika SDP BiH je predloženim amandmanima predložio povećanje budžeta resornog ministarstva za 18.700.000 KM, i to 13.700.000 na poziciji – Transfer za raseljena lica i povratnike i 5.000.000 KM na poziciji – Tekući transferi za programe povratka u RS. To bi u konačnici povećalo budžet ministarstva sa 33.174.692 KM na 51.874.692 KM čime bi se u potpunosti ispunilo javno dato obećanje kao i očekivanja i potrebe povratnika. Planirana sredstva su predložena da se skinu sa pozicija koje nisu esencijalne i na kojima ništa neće biti ugroženo, kao niti jedan jedini predviđeni kapitalni projekat.

Očekujemo podršku od strane svih klubova u Predstavničkom domu, a posebno onih čije stranke su javno obećale povećanje sredstava za povratnike i održiv povratak.

Amandman možete pročitati ovdje:

Amandman klub SDP-a – povratnici – Budžet 2022

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.