Sarajevo

Premijer Nikšić sa Boysom i Osoriom

Kako je istaknuto, ova institucija bi se nastavila baviti forenzičkim poslom i nakon što Međunarodna komisija za nestale osobe napusti našu zemlju

Slika

Formiranje instituta za forenziku na nivou Federacije Bosne i Hercegovine bila je glavna tema razgovora federalnog premijera Nermina Nikšića sa direktorom međunarodnih programa pri Komisiji za nestale osobe (ICMP) Adama Boysa i savjetnika za vladavinu prava i ljudska prava u Uredu UN koordinatora u BiH Thomasa E. Osoria koji je danas održan u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Kako je istaknuto, ova institucija bi se nastavila baviti forenzičkim poslom i nakon što Međunarodna komisija za nestale osobe napusti našu zemlju. Njen cilj bio bi utvrđivanje uzroka smrti žrtava rata, ali i u poslijeratnom periodu, te edukacija mlađih kadrova koji bi naslijedili sadašnju generaciju forenzičara.

Boys je naglasio da su iz ove komisije već ostvarili značajne kontakte sa federalnim ministarstvima zdravstva i finansija i da su na dobrom putu da usaglase prijedloge za formiranje ovog instituta.

Istakavši kako bi bolji model bio formiranje ove institucije na državnom nivou, premijer Nikšić je, uvažavajući realnost, rekao da je potrebno nastaviti kontakte s nadležnim federalnim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo pravde. Nakon što budu usaglašeni dokumenti koji će regulirati rad instituta, bit će razmatrani na sjednici Federalne vlade i, ukoliko dobiju podršku, upućeni u Parlament FBiH na usvajanje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.