Sarajevo

Premijer Nikšić s predstavnicima branilačke populacije

Ponovivši kako je čin predsjednika Federacije BiH pokušaj da se destabilizira Federacija i izazove haos, premijer Nikšić je istakao kako je ovu blokadu moguće prevazići na više načina.

Slika

Načini prevazilaženja situacije nastale blokadom svih finansijskih tokova u Federaciji BiH nakon odluke predsjednika Federacije BiH o smjeni federalnog ministra finansija bili su u fokusu razgovora koje je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, na njihov zahtjev, danas vodio s predstavnicima branilačke populacije.

U delegaciji koja se susrela sa federalnim premijerom u sjedištu Vlade u Sarajevu bili su predsjednici Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Ale Hošić, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić i Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Vahid Međuseljac.

Osnovno pitanje koje su postavili predstavnici ove populacije koja broji gotovo 100.000 korisnika je kada se može očekivati deblokada isplata sredstava za lične i porodične invalidnine jer, kako su naglasili, imaju veliki pritisak članstva da im se odgovori, posebno onih čiji je to jedini izvor prihoda.

Ponovivši kako je čin predsjednika Federacije BiH pokušaj da se destabilizira Federacija i izazove haos, premijer Nikšić je istakao kako je ovu blokadu moguće prevazići na više načina.

– Vi znate da sam ja Ustavnom sudu Federacije BiH podnio zahtjev za rješavanje spora sa predsjednikom Federacije o razrješenju federalnog ministra finansija, uz koji sam dostavio i zahtjev za donošenje privremene mjere. Očekujem da se Ustavni sud, s obzirom na težinu posljedica ove odluke, o tome izjasni što prije. Za rješenje problema isplate branilačkih naknada i omogućavanje ministru finansija Anti Krajini da radi svoj posao najjednostavnije bi bilo da predsjednik Federacije povuče ili izmijeni svoju odluku o njegovom razrješenju ili da Ustavni sud donese mjere koje će omogućiti ministru finansija da radi. Procedura izbora novog ministra finansija ili izmjena Zakona o izvršenju Budžeta zahtijeva vrijeme, a to vaše članstvo ne može čekati, kao ni sve druge budžetske obaveze.

No, kako je jasno da se donošenje rješenja u ovoj situaciji ne smije odgađati, a zbog dobrobiti svih građana, predložit ću Vladi, na posebnoj sjednici, u četvrtak određene mjere koje bi, ukoliko dobiju potrebnu većinu, omogućile isplatu transfera branilačkoj populaciji.

Za donošenje ove odluke treba sačekati da nadležne institucije sistema u razumnom roku odluče o nastaloj situaciji.

Najvažnije od svega je da je novac na Jedinstvenom računu trezora za ove namjene obezbijeđen.

Federalni premijer je na kraju razgovora naglasio da svojom odlukom Živko Budimir nije kaznio ni predsjednika Federacije, ni premijera, niti ministra finansija, već upravo ljude koji čekaju i trebaju zaslužene isplate iz Budžeta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.