Sarajevo

Premijer Nikšić s delegacijom iz Tuzlanskog kantona

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sa saradnicima primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju iz Tuzlanskog kantona koju su predvodili premijer TK Bahrija Umihanić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Mulaga Fejzić i generalni direktor Global Ispat
Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly.

Osnovna tema razgovora bila je nemogućnost normalnog poslovanja ove kompanije usljed katastrofalnih poplava i blokade željezničkih komunikacija, kako na području naše zemlje, tako i u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj. Naime, zalihe gotovih proizvoda se gomilaju u krugu GIKIL-a zbog nemogućnosti dostave do kupaca, a za sada ne postoji ni mogućnost dobavljanja sirovina usljed prekida ovih komunikacija.

Prema prvim procjenama ukupne štete na građevinskim objektima, na postrojenjima i opremi, na ostalim materijalnim dobrima i štete nastale zbog zastoja rada fabrika i smanjenja obima proizvodnje iznose oko 6.250.000 konvertibilnih maraka. Da bi se omogućio  opstanak fabrike koja upošljava 1.000 radnika i sačuvala radna mjesta zatražena je pomoć Federalne vlade kako bi se osigurala kreditna sredstva i time obezbijedio nastavak proizvodnje.

Premijer Nikšić je istakao da je Vlada FBiH u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku da se omogući dobijanje kredita onim kompanijama koje su pretrpjele štete od poplava i time omogućio nastavak proizvodnje i zadržala radna mjesta. Ovom prilikom upriličen je i sastanak u Razvojnoj banci na kojem bi se pokušali pronaći modaliteti kako bi se pomoglo ovom lukavačkom kolektivu koji je u 67 postotnom vlasništvu Tuzlanskog kantona.