Sarajevo

Premijer Nikšić primio ambasadora Turske Erginaya

Ambasador Turske je istakao da je njegova zemlje, uz ostalo, na donatorskoj konferenciji obećala pomoć od dva miliona eura koja će, najvjerovatnije, biti usmjerena preko Turske razvojne agencije (TIKA)

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Turske u BiH Cihada Erginaya, koji je na ovoj dužnosti nepuna dva mjeseca. Na početku veoma srdačnog razgovora je istakao doprinos prethodnika novog turskog ambasadora, zahvalivši na svemu što su oni, ali i narod bratske i prijateljske Turske, do sada učinili na pomoći Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu da će to biti nastavljeno i u ovom mandatu i ambasadoru Turske poželio uspješan rad.  

Ambasador Erginay je istakao da je njegov mandat u Bosni i Hercegovini počeo u vrijeme kada je naša zemlja bila zahvaćena prirodnom katastrofom koja je nanijela velike štete, te da je svoje prioritetne aktivnosti usmjerio na to da se ugroženima pomogne na najbolji način, bilo putem turske Vlade, bilo uz pomoć nevladinih organizacija, udruženja i stanovnika Turske.

-Mi smo u četiri mjeseca dva puta pogođeni prirodnom nesrećom i svakako se s njom, ne bismo mogli nositi da nije pomoći iz drugih zemalja. Kada kažem da je procijenjena šteta u Federaciji BiH jedan nominalni, odnosno dva operativna budžeta, bit će jasnije kolike su razmjere ove prirodne katastrofe. Najprije smo radili na saniranju infrastruktue, posebno putne i željezničke, potom na saniranju posljedica poplava i klizišta po privredne subjekte, te pomoći ugroženom stanovništvu – rekao je Nikšić

Ambasador Turske je istakao da je njegova zemlje, uz ostalo, na donatorskoj konferenciji obećala pomoć od dva miliona eura koja će, najvjerovatnije, biti usmjerena preko Turske razvojne agencije (TIKA). U tom smislu je dogovoreno da se ostvari saradnja s Fondom za pomoć postradalim područjima i agencijom OdRaz koja će biti implementacioni jedinica, te utvrde prioriteti za usmjeravanje doniranih sredstava.

 Posebno je istaknuta potreba proširenja poslovne saradnje kompanija iz dvije države, a kao uspješan primjer navedena je gradnja autoceste na Koridoru Vc u kojoj dobrim dijelom učestvuju turski graditelji, te želja da se ona nastavi i u budućnosti.

Ambasador Erginay se interesirao i za predstojeće oktobarske izbore, a obostrano je izražena želja i nada da će oni proći u najboljem redu kao što je slučaj i u drugim evropskim zemljama.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.