Premijer Nikšić i ministar Lakić na obilježavanju Dana rudara u Mramoru: Profesija komorata mora biti cijenjena onako kako to zaslužuje

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić jučer  su u krugu Rudnika Mramor kod Tuzle prisustvovali obilježavanju Dana rudara, kao i 65. godišnjici postojanja ovog rudnika. Ministar Lakić u svom obraćanju čestitao je svim rudarima i rudarskim penzionerima, 21. decembar koji se u znak sjećanja na rudarski štrajk 1920. godine obilježava kao Dan rudara.

Istakao je da prepoznatljivost Tuzlanskog kantona, između ostalog, i leži u postojanju rudnika, a prije svega rudara kao vrijednih i čestitih ljudi, te dodao da je Tuzla ponosna na tradiciju rudarenja i činjenicu da su u izgradnji njenih savremenih obilježja možda najviše doprinijeli upravo rudari.

“Rudnici Kreka su prepoznatljivi kako u Bosni i Hercegovini tako i  u okruženju i dalje u Evropi. Milioni i milioni tona uglja iz Kreke su izgradili gradove. Prije svega grad Tuzlu, Lukavac, Živinice, Srebrenik, Kalesiju i mnoga rudarska naselja i sela”, rekao je Lakić.

Naveo je da su rudari u drugom dijelu  ove godine uspjeli popraviti rezultate u proizvodnji uglja, iako, kako je istakao, stanje koje je nova uprava zatekla u Rudniku Kreka nije bilo dobro, posebno kada je riječ o proizvodenim količinama uglja za potrebe Elektroprivrede BiH.

“Rad nove uprave Kreke već daje bolje rezultate i očekivanja su da se stabilizuje proizvodnja uglja u rudniku, uz tendenciju postepenog rasta s ciljem dostizanja optimalne proizvodnje za pozitivno poslovanje. Moramo gledati objektivno na probleme koji postoje, ne stavljati ih pod tepih, nego uhvatiti se s njima u koštac i rješavati ih”, rekao je federalni ministar.

Kazao je da, uz svijest o opasnostima i riziku koje nosi rudarsko zanimanje, težak posao koji rudari obavljaju zaslužuje duboko uvažavanje.

“Rudari su i u teškim situacijama uspjeli dizati se i uspravljati i to moramo i ovaj put. Uporno, korak po korak, rješavati probleme, da heroji koji svoj radni vijek provode u potpuno drugačijim uslovima rada dobiju bolji rudarski status. Vi komorati svakodnevno rizikujete svoje živote silazeći u duboka okna kako bi zaradili plaću i osigurali egzistenciju svojim porodicama. Zadatak svih nas jeste da vam omogućimo bolje uslove i sigurnost na radu. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će raditi na tome da se ti uslovi unaprijede, kao i da vaša profesija bude cijenjena onako kako to zaslužuje. Želim vam puno sreće i zdravlja u narednoj godini, da nižete uspjehe u svom radu i još jednom svim rudarima čestitam Dan rudara uz rudarski pozdrav “Sretno!””, poručio je ministar Lakić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.