Multimedijalna izložba

Premijer Nikšić i ministar Dizdar posjetili izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić obišao je danas multimedijalnu izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, postavljenu u umjetničkoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Uz premijera, izložbu je posjetio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Premijer Nikšić je naglasio kako je Bosna i Hercegovina uvijek bila prostor zajedništva i prkosa podjelama i predrasudama, da nikad nikom nije uspjelo da to promijeni, te da je u različitosti naših tradicija naša najveća snaga. Smatra da će Bosna i Hercegovina uvijek opstajati upravo na tim stubovima i da ćemo ostati nepokolebljivi i ponosno živjeti svjesni svojih prednosti.

“Izložba “Pod nebom vedre vjere” jedan je od najboljih i najprikladnijih odgovora na predrasude koje se već godinama javljaju u nekim krugovima u Evropi, ali i u samoj Bosni i Hercegovini. Viševijekovni zajednički život i prožimanje različitih tradicija i religija na prostoru Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoči i ova izložba, praktično demantuju sve koji dovode u pitanje opstanak države Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih građana i naroda”, poručio je premijer Nikšić.

Dodao je kako bi volio da svi pokazujemo spremnost da pomažemo jedni drugima kao što to činimo u nevoljama, ne pitajući se ko je ko i kako se zove.

Ministar Dizdar je ocijenio da posjeta izložbi i informisanje o njenim eksponatima, doprinosi proširivanju znanja o tradiciji Bosne i Hercegovine u širem smislu.

“Naše svete tradicije nas uče da ako želimo istinski služiti, svi moramo sticati znanje. Znanja koja nudi ova izložba svakom građaninu ili dužnosniku nudi mogućnost da bolje služimo sebi, našoj tradiciji, našoj Bosni i Hercegovini, jer daje autentične uvide u ono što je ne samo muslimanska tradicija Bosne, nego i bosanska tradicija u širem smislu. Uvijek je dobro doći ovdje i podsjetiti se bogatstva naše bosanske kulture koje je prezentovano ovdje i kroz muslimanske vjerske uvide, ali i kroz uvide drugih tradicija koje ovdje vijekovima zajedno žive i međusobno se prožimaju”, kazao je ministar Dizdar.

Izložba je rezultat dvogodišnjeg naučnoistraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta koji je realiziran pod vodstvom Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a u saradnji sa Zemaljskim muzejom, Historijskim arhivom, Bošnjačkim institutom, Orijentalnim institutom, Umjetničkom galerijom BiH i drugim institucijama kulture. U njegovoj realizaciji sudjelovao je veliki broj istaknutih naučnika i eksperata iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, te istraživača na terenu.

Na izložbi je predstavljeno više od 700 artefakata i eksponata organiziranih u dvadeset i tri tematsko-problemske cjeline i prvi put na jednom mjestu objedinjuje različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u BiH, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” biće predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.