Premijer Nikšić i ministar Delić posjetili servisni centar „Dajte nam šansu“

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetili su danas servisni centar „Dajte nam šansu“ koji brine o osobama s poteškoćama u razvoju, kao i osobama sa invaliditetom.

Tom prilikom razgovarali su sa direktoricom Centra Ines Kavalec i programskim direktorom USAID-a Jasminom Bešićem o neophodnim aktivnostima koji će sistem socijalnih usluga učiniti kvalitetnijim i dostupnijim porodicama, koje imaju članove s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, bez obzira na imovinsko stanje i mjesto boravka.

Poseban akcent stavljen je na otvaranje i podršku u radu dnevnih centara na širem području Federacije, kao dijelu podrške uslugama za osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama.
Premijer Nikšić naveo je da je Vlada upoznata sa trudom i zalaganjem koje ulažu entuzijasti u okviru neprofitnog sektora pružajući socijalne usluge. Poručio je opredjeljenje Federalne vlade za pratnerskim odnosom u daljnjim aktivnostima centara, kao i iznalaženju dugoročnih rješenja za njihov rad.

– Svjestan sam da vi pružate usluge koje država i vlast moraju obezbijediti svojim građanima. Stoga neću obećavati, ali želim da znate da smo svjesni da je dio odgovornosti i na nama, i da ćemo nastojati da pronađemo modele za stabilnost i dugročnu održivost rada ovih centara, kazao je premijer Nikšić.

Ministar Delić naglasio je da je u resornom ministarstvu u pripremi Zakon o socijalnim uslugama, te da dnevni centri trebaju biti sastavni dio tog zakona, i prepoznati kao pružaoci socijalnih usluga.

– Nije više riječ dati samo finansijsku podršku, niti ovim centrima ostaviti da zavise od volje određene vlasti hoće li podržati njihov rad ili neće. Moramo imati alternativni pristup, a on se sigurno može ostvariti kroz zakonsko prepoznavanje i na taj način otkloniti mehanizam volje bilo kojeg pojedinca ili vlasti da donosi odluke shodno svojim nahođenjima i ubjeđenjima, a uslugu dnevnih centara staviti kao obavezu koja se podrazumijeva i proističe iz zakona – precizirao je ministar.

Tokom sastanka istaknuto je i da će Sektorska strategija Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koja tretira prioritete, mjere i strateške projekte u okviru socijalne zaštite biti upućena u javnu raspravu već polovinom juna. Tako da se sve organizacije, koje pružaju socijalne usluge i brigu osobama sa invaliditetom i teškoćama u razvoju, trebaju uljučiti u javnu raspravu i svojim znanjem i iskustvom sa terena doprinijeti najboljim rješenjima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.