Deseta jubilarna konferencije Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH

Premijer Nikšić i Mesihović s Delmonicom o transplantacijskoj medicini

Premijer Federacije BiH Nikšić i federalni ministar zdravstva Mesihović susreli su se u Sarajevu, s predsjednikom Svjetskog udruženja za transplantaciju Francisom Delmonicom.

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović susreli su se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s predsjednikom Svjetskog udruženja za transplantaciju Francisom Delmonicom.

Današnji susret upriličen je povodom Desete jubilarne konferencije Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH, koja se danas i sutra održava u Sarajevu.

Delmonico je pohvalio aktivnosti Federalne vlade i resornog ministarstva na uspostavljanju Centra za transplantaciju koji od januara ove godine djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva. Zahvalivši se premijera Nikšiću na podršci koju pruža razvoju transplantacijske medicine u Federaciji, Delmonico je rekao da je u četiri mjeseca rada ovog centra postignut veliki napredak, te da sada treba raditi na  jedinstvenom centralizovanom registru donora koji bi olakšao njegov rad.

Riječ je o sudbinski važnom pitanju za pacijenate koji čekaju na transplantaciju, njihovom sistemskom uvođenju u registar kako bi bilo lakše pronaći podudarne donore i dobiti potrebne organe.
Kao jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti transplantacijske medicine, Delmonico je ponudio svu potrebnu pomoć s ciljem uspostavljanja efikasnijeg transplantacijskog programa na području naše zemlje. 

Premijer Nikšić je naglasio da su klinički centri u našoj zemlji osposobljeni za pružanje vrhunskih medicinskih usluga zahvaljujući stručnosti naših ljekara, kao i dobroj tehničkoj opremljenosti. Nikšić je rekao da, pored komplikovanog ustavnog uređenja i podijeljenih nadležnosti u zdravstvu, ovo federalno ministarstvo uspješno djeluje, a čemu će doprinijeti i rad Centra za transplantaciju, kao i stalna edukacija kadrova, pa i putem ove dvodnevne konferencije.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.