Deseta jubilarna konferencije Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH

Premijer Nikšić i Mesihović s Delmonicom o transplantacijskoj medicini

Premijer Federacije BiH Nikšić i federalni ministar zdravstva Mesihović susreli su se u Sarajevu, s predsjednikom Svjetskog udruženja za transplantaciju Francisom Delmonicom.

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović susreli su se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s predsjednikom Svjetskog udruženja za transplantaciju Francisom Delmonicom.

Današnji susret upriličen je povodom Desete jubilarne konferencije Udruženja gastroenterologa i hepatologa BiH, koja se danas i sutra održava u Sarajevu.

Delmonico je pohvalio aktivnosti Federalne vlade i resornog ministarstva na uspostavljanju Centra za transplantaciju koji od januara ove godine djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva. Zahvalivši se premijera Nikšiću na podršci koju pruža razvoju transplantacijske medicine u Federaciji, Delmonico je rekao da je u četiri mjeseca rada ovog centra postignut veliki napredak, te da sada treba raditi na  jedinstvenom centralizovanom registru donora koji bi olakšao njegov rad.

Riječ je o sudbinski važnom pitanju za pacijenate koji čekaju na transplantaciju, njihovom sistemskom uvođenju u registar kako bi bilo lakše pronaći podudarne donore i dobiti potrebne organe.
Kao jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti transplantacijske medicine, Delmonico je ponudio svu potrebnu pomoć s ciljem uspostavljanja efikasnijeg transplantacijskog programa na području naše zemlje. 

Premijer Nikšić je naglasio da su klinički centri u našoj zemlji osposobljeni za pružanje vrhunskih medicinskih usluga zahvaljujući stručnosti naših ljekara, kao i dobroj tehničkoj opremljenosti. Nikšić je rekao da, pored komplikovanog ustavnog uređenja i podijeljenih nadležnosti u zdravstvu, ovo federalno ministarstvo uspješno djeluje, a čemu će doprinijeti i rad Centra za transplantaciju, kao i stalna edukacija kadrova, pa i putem ove dvodnevne konferencije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.