Press konferencija

Premijer Husejnagić o aktuelnim problemima na području ZDK-a

Zatražena revizija i kotrola osnova naplate naknada za prevoz 3 700 korisnika.

Slika

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić prezentirao je danas na pres-konferenciji informacije o trenutnim aktuelnim dešavanjima na području ovog kantona, s posebnim naglaskom na trenutne finansijske probleme koji otežavaju radne aktivnosti. 

Premijer Husejnagić je ustvrdio da ZDK već godinama ima probleme oko naplate dugoročnih kredita koji su davani za privredu i stambeno zbrinjavanja građana. 

U oblasti privrednog kreditiranja problem je iznos od oko četiri miliona KM, koliko duguju za jedan kredit visočki KTK, i za dva kredita "Natron doo Maglaj“. 

Za naplatu ovih kreditnih sredstava najvjerovatnije će se, kako je kazao, iskoristiti sredstva koja se mogu dobiti iz "male privatizacije“ obzirom da kompanije imaju imovinu i sudjeluju u ovom vidu privatizacije.

Kantonu se po osnovu kašnjenja plaćanja rata dugoročnih kredita za stambeno zbrinjavanja duguje oko 1,2 miliona KM, i za sve dužnike koji kasne deset i više rata predložit će se reprogram uz korigovanje hipoteka, a za korisnike koji primaju platu iz budžeta ZDK naplata će se obaviti kroz uvećane rate koje će se odbijati iz redovnih plata korisnika.

Premijer ZDK-a je saopćio i informacije o stanju u visočkom Veleprometu Maloprodaja i žepačkoj Novoj Trgovini.

Premijer Husejnagić je između ostalog obrazložio i stanje rješavanja višegodišnjih problema s plaćanjem naknada za prevoz budžetskih korisnika i učenika. 

Na godišnjem nivou ZDK na ime prevoza izdvaja 10,5 miliona KM, od čega za prevoz radnika čak 5,5 miliona KM. Nakon većeg broja prijava o zloupotrebama ovih sredstava, stručne službe Ministarstva finansija su zatražile reviziju kompletnog stanja i kontrolu osnova naplate naknada za prevoz za oko 3.700 korisnika.

Posao je obiman pa će se isplate prevoza za januar odobriti ponovno po starom pravilniku, dok će za februar biti plaćanje znatno izmijenjeno i reducirano u skladu stvarnim potrebama i stanjem. 

Na pres-konferenciji je rečeno i da je u rješavanju višegodišnjih problema u radu Kantonalne bolnice Zenica, Vlada ZDK posljednje dvije godine intervenirala sredstvima u iznosu od 4,8 miliona KM, dok je još od 2008. godine doznačeno na račun 1,5 miliona KM.

U naporima da se umanje problemi u radu kantonalnih zdravstvenih ustanova, gdje je KBZ jedan od najvažnijih subjekata čija dugovanja su višemilionska, analizirana su i konrolisana brojna investiciona ulaganja u koja se ulazilo bez prethodnih odluka i dozvola tadašnjih vlada.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.