Premijer Hodžić i Ambasadorica Francuske u BiH usaglasili saradnju u oblasti kulture i ekonomije

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastao se danas sa  Ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnicima, a ovom prilikom je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Tuzlanskog kantona i Francuske, te o kulturnoj i ekonomskoj saradnji u narednom periodu.

Premijer Hodžić se  zahvalio Francuskoj na dosadašnjoj pomoći Bosni i Hercegovini, te je upoznao sa dosadašnjim radom Vlade TK u ovom mandatu, ističući aktivnosti u pogledu donošenja seta  zakonskih rješenja, koja se odnose na suzbijanje korupcije, napomenuvši i Strategiju za borbu protiv korupcije, koja je primjer drugim kantonima u FBiH.

„Dolazak  NJ.E. Ambasadorice Toudic smatramo prijateljskom gestom i nadamo se da će ovaj susret učvrstiti prijateljstvo između naše dvije države, te da ćemo snažno surađivati u oblastima koje su danas bile tema razgovora“, kazao je  premijer Hodžić.

„Današnji susret bio je podijeljen na nekoliko tema u kojima smo saglasni da možemo snažno sarađivati. Riječ je o kulturnoj saradnji, saradnji na polju obrazovanja, naročito promociji francuskog jezika,  pa sve do projekata ekonomske saradnje, koje ćemo pokušati realizovati preko potencijalnih sporazuma s određenim regijama u Francuskoj putem kojih ćemo konkurirati na EU fondove, kroz projekte regionalne saradnje“, zaključio je premijer Hodžić.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic ocijenila je, da je sastanak u Vladi TK danas bio  produktivan, izrazivši zadovoljstvo dogovorenom saradnjom s ovom Vladom.

„Imamo istu viziju u pogledu saradnje, koja se odnosi na kulturu i ekonomiju. Pokušat ćemo vratiti francuski jezik u škole, ovo je prvi put da me vidite, ali sigurno je da ćemo se susresti i u narednom periodu,  uspostavili smo dugu listu stvari na kojima možemo raditi i koju ćemo nastojati realizovati“ naglasila je ambasadorica Toudic ustvrdivši da je kultura  značajna za ekonomski razvoj, te da poznavanje francuskog jezika predstavlja šansu za mlade,

Sastanku su također prisustvovali  Emilie Riviere, prva sekretarica Ambasade Francuske i BiH,  Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, te ministar za kulturu, sport i mlade TK, Zlatan Muratović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.