Sarajevo

Premijer FBiH razgovarao s načelnikom Maglaja

Premijer Nikšić kazao je da će se, već ove sedmice, na sjednici Vlade FBiH naći podzakonski akti neophodni za funkcionisanje Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te će biti imenovan Upravni odbor Fond

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s načelnikom Maglaja Mehmedom Mustabašićem, koji ga je upoznao sa stanjem u ovoj općini pogođenoj poplavama i klizištima.

Poplave u ovom mjesecu usložnile su ionako teško stanje prouzrokovano majskim nepogodama, kada je stradalo 1.500 stambenih i oko 300 privrednih objekata. Teške posljedice pretrpjela su poljoprivredna gazdinstva, a dodatne probleme stvaraju i dalje neprohodne komunikacije prema pojedinim dijelovima općine.

Općina Maglaj sačinila je plan obnove, u kojem su kao strateški pravci označene javne ustanove, ekonomija, infrastruktura i stanogradnja. Posebno je istaknuto da je grad Maglaj očišćen od nanosa koje su donijele poplave, a o kolikom se poslu radilo govori podatak da je samo za angažovanje mehanizacije potrošeno 105 tona nafte.

Kada je poljoprivreda u pitanju, poplavljene ratarske površine nanovo su zasijane, što će, barem donekle, umanjiti ukupne štete.

Ipak, prema riječima načelnika Mustabašića, prave razmjere prirodne nesreće i dalje su vidljive unutar stambenih i privrednih objekata.

Premijer Nikšić kazao je da će se, već ove sedmice, na sjednici Vlade FBiH naći podzakonski akti neophodni za funkcionisanje Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te će biti imenovan Upravni odbor Fonda.

Federalni premijer podsjetio je da je Vlada u prvoj interventnoj pomoći uputila općini Maglaj 590.000 konvertibilnih maraka, te da je prije nekoliko dana na ime pomoći za četiri kantona uplaćeno ukupno 3,5 miliona KM.

Također, Maglaj, kao i ostali dijelovi BiH i FBiH pogođeni poplavama i klizištima, mogu računati na međunarodna kreditna i donatorska sredstva kada ona postanu operativna.

Kada je riječ o oživljavanju ekonomskih aktivnosti, a budući da u Maglaju veliku većinu stradalih privrednih objekata čine mala i srednja preduzeća, premijer Nikšić sugerirao je da se općina Maglaj obrati Federalnom zavodu za zapošljavanje kako bi bila uključena u programe namijenjene očuvanju radnih mjesta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.