Sarajevo

Premijer FBiH razgovarao s načelnikom Maglaja

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s načelnikom Maglaja Mehmedom Mustabašićem, koji ga je upoznao sa stanjem u ovoj općini pogođenoj poplavama i klizištima.

Poplave u ovom mjesecu usložnile su ionako teško stanje prouzrokovano majskim nepogodama, kada je stradalo 1.500 stambenih i oko 300 privrednih objekata. Teške posljedice pretrpjela su poljoprivredna gazdinstva, a dodatne probleme stvaraju i dalje neprohodne komunikacije prema pojedinim dijelovima općine.

Općina Maglaj sačinila je plan obnove, u kojem su kao strateški pravci označene javne ustanove, ekonomija, infrastruktura i stanogradnja. Posebno je istaknuto da je grad Maglaj očišćen od nanosa koje su donijele poplave, a o kolikom se poslu radilo govori podatak da je samo za angažovanje mehanizacije potrošeno 105 tona nafte.

Kada je poljoprivreda u pitanju, poplavljene ratarske površine nanovo su zasijane, što će, barem donekle, umanjiti ukupne štete.

Ipak, prema riječima načelnika Mustabašića, prave razmjere prirodne nesreće i dalje su vidljive unutar stambenih i privrednih objekata.

Premijer Nikšić kazao je da će se, već ove sedmice, na sjednici Vlade FBiH naći podzakonski akti neophodni za funkcionisanje Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te će biti imenovan Upravni odbor Fonda.

Federalni premijer podsjetio je da je Vlada u prvoj interventnoj pomoći uputila općini Maglaj 590.000 konvertibilnih maraka, te da je prije nekoliko dana na ime pomoći za četiri kantona uplaćeno ukupno 3,5 miliona KM.

Također, Maglaj, kao i ostali dijelovi BiH i FBiH pogođeni poplavama i klizištima, mogu računati na međunarodna kreditna i donatorska sredstva kada ona postanu operativna.

Kada je riječ o oživljavanju ekonomskih aktivnosti, a budući da u Maglaju veliku većinu stradalih privrednih objekata čine mala i srednja preduzeća, premijer Nikšić sugerirao je da se općina Maglaj obrati Federalnom zavodu za zapošljavanje kako bi bila uključena u programe namijenjene očuvanju radnih mjesta.