Denis Bećirović

Prelomna pobjeda ZAVNOBiH-a u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine

SDP BiH obavještava javnost da je na 39. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen prijedlog dr. Denisa Bećirovića o afirmiranju zavnobihovskih vrijednosti i ustanovljenju nagrade ZAVNOBiH-a. Ovakav rezultat glasanja u najvišem zakonodavnom organu države Bosne i Hercegovine predstavlja prvu pobjedu zavnobihovskih, antifašističkih i demokratskih vrijednosti u postdejtonskoj državi Bosni i Hercegovini. Demokratskim glasanjem, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predstavničkog doma PS BiH, definitivno je potvrđeno da nema nikakve dileme da je je 25. novembar legalni Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da u narednom periodu trebamo svi zajedno osmišljeno afirmirati ovaj praznik. Jedan od načina afirmacije je i ustanovljenje Zakona o nagradi ZAVNOBiH-a na državnom nivou.

SDP BiH ocjenjuje da jučerašnje glasanje u državnom parlamentu predstavlja novu i nezaobilaznu činjenicu koja se u narednom periodu neće moći nikako ignorirati i zaobići. Poslije ovakvog ishoda glasanja, svaki pokušaj Milorada Dodika da apelacijom ospori ZAVNOBIH i Dana državnosti Bosne i Hercegovine predstavljat će u još većoj mjeri običnu političku besmislicu i promašaj.

U obrazloženju ovog prijedloga dr. Denis Bećirović je, pored ostalog, rekao: “U hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine nema događaja uporedivog sa ZAVNOBiH-om. Ne postoji historijska paralela ZAVNOBiH-a. Ne postoje dokumenti, izvorno i provenijencijom, identičnog ili sličnog sadržaja i značaja, kojim se na takav način potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine. Ni jedna predzavnobihovska epoha ne može da pokaže takvo svjedočanstvo. Zato danas s ponosom obilježavamo najgrandiozniji, najsjajniji i najznačajniji datum u dugoj historiji naše države. ZAVNOBiH je više od jedne konferencije, više od jednog politički značajnog događaja. On je datum i događaj najvišeg ranga, događaj koji mijenja smjer historije i na historijsku scenu izvodi nove društvene snage i nove političke ideje. Bosna i Hercegovina je neupitna tekovina višestoljetne historije, koja nije nastala nagodbama ni unutrašnjih ni spoljnih faktora pa je za njeno opstajanje i razvoj bitno da je slobodna, a sloboda njenih etno-konfesionalnih zajednica ne osigurava se i ne učvršćuje raspravama koja je od njih veći i odlučujući konstituent države, već demokratskim pravnim poretkom koji im garantira ravnopravnost. Ideje i poruke ZAVNOBiH-a upućuju na toleranciju, zajedništvo, mir i nenasilje. Zato su te ideje danas aktuelnije više nego ikada. Neki zaboravljaju da je mržnja opasna i za onoga koga se mrzi, a (možda i više), i za onoga ko mrzi. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a predstavlja svijetli primjer protesta protiv mržnje, podjela, bratoubilaštva i genocida. Svojom filozofijom i duhom mira i zajedništva ZAVNOBiH i poslije šest decenija osmišljava geopolitičku teritoriju Bosne i Hercegovine. Ideje i principi ZAVNOBiH-a nadživljavaju sve oblike destrukcije i dezintegracije Bosne i Hercegovine. Veliki historijski smisao Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i jest u tome što je u bosanskohercegovačkom konglomeratu socijalnih, vjerskih i nacionalnih elemenata pronašao tačku sinteze. Bosanskohercegovački antifašisti su upravo preko Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a demonstrirali smisao za okupljanje i politiku kontinuiteta bosanskohercegovačke države. Slobodno se može konstatirati, da nije bilo tih političkih snaga niti bi bilo ZAVNOBiH-a, niti bi bilo antifašističke borbe koja je rezultirala obnovom državnosti Bosne i Hercegovine. Ove činjenice, kao i brojne druge, nedvojbeno govore da su principi, filozofija i poruke ZAVNOBiH-a i danas aktuelne i da predstavljaju nepresušno vrelo i trajnu inspiraciju za demokratske i antifašističke snage u našoj domovini”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.