Bijedić

Preliminarne procjene šteta na željeznici 11,5 miliona eura, a na cestama 54,1 milion eura

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu istakao da je cilj načiniti izvještaj koji obuhvata sve bitne segmente oporavka područja ugroženih poplavama i procjenu potrebnih finansijskih sredstava.

Slika

Vlada FBiH formirala je tim projekta „Procjena potreba za oporavkom u svrhu procjena posljedica nedavnih poplava na život stanovništva i vitalne sektore pogođenih područja“ koji se realizira u suradnji sa Svjetskom bankom, Delegacijom EU u BiH i Ujedinjenim narodima. 

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas je na pres-konferenciji u Sarajevu istakao da je cilj načiniti izvještaj koji obuhvata sve bitne segmente oporavka područja ugroženih poplavama i procjenu potrebnih finansijskih sredstava. Njegova priprema je veoma zahtjevan posao, tim prije što je rok 18. juni ove godine.

Bijedić je podsjetio da je ovo resorno ministarstvo prošle sedmice na sjednici Vlade FBiH prezentiralo grubu procjenu šteta nastalu na magistralnim cestama i željeznicama, te naglasio da su prvi u regionu, dakle prije nego što je to uradila Srbija, Hrvatska i Republika Srpska, uspjeli završiti tu grubu procjenu.

Govoreći o procijenjenim vrijednostima šteta na magistralnim cestama, Bijedić je kazao da se na čišćenje i interventne radove (hitne sanacije) odnosi 2.121.000 eura, od čega je  čišćenje 521.000 eura, a hitne sanacije 1.600.000 eura, dok se na sanacije klizišta i objekata odnosi 14.790.000 eura, a rekonstrukciju oštećenih magistralnih cesta 37.200.000 eura, što sve ukupno iznosi 54.110.000 eura.

Ministar Bijedić je naveo da, po dosad prikupljenim podacima, procijenjena vrijednost za regionalne ceste koje se odnosi na kantone iznosi 11.088.000 eura. Od toga se na Posavski kanton odnosi 100.000 eura (za dio koji je do sada procijenjen), Tuzlanski  3. 580.000 eura, Unsko-sanski  483.000 eura, Zeničko-dobojski 6.825.000 eura, te Srednjobosanski kanton 100.000 eura. Za lokalne ceste procjene su u toku.

Procijenjena vrijednost šteta za željeznice uključuje čišćenje i hitne sanacije pruge i objekata donjeg stroja u iznosu 10.000.000 eura, te rekonstrukciju mostova i putnih prijelaza od 1.500.000 eura.

Generalni direktor JP Željeznice FBiH Nijaz Puzić kazao je da su željezničari u rekordnom roku uspjeli uspostaviti saobraćaj, da su putni pravci na prugama Željeznica FBiH prohodni i da je osigurano redovno snabdijevanje privrednih subjekata. Dalje povezivanje Željeznica FBiH s Banjom Lukom, odnosno Hrvatskom i Srbijom zavisi od dinamike radova koje budu izvodile Željeznice RS-a, Hrvatske željeznice i Željeznice Srbije.

Puzić je dodao da putnički saobraćaj nije u potpunosti u funkciji, te da iduće sedmice očekuju intenzivan saobraćaj i prijevoz velike količine robe jer je u Luku Ploče najavljan dolazak brodova od 300.000 tona.

JP Ceste FBiH, koje je nadležno za magistralne ceste, po riječima direktora Filipa Vujeve, angažiralo je stručne timove koji su od početka ove prirodne nesreće bili na terenu i učinili sve da bi ceste bile prohodne.

Jedina tačka koja je još  neprohodna jest u mjestu Kosova zbog velikog klizišta koje se tamo aktiviralo. Vujeva je kazao da se radi  na sanaciji na tom dijelu puta i da će taj putni pravac uskoro biti osposobljen za odvijanje saobraćaja.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.