Zukan Helez za Raport

Prelet američkih aviona je poruka svima koji pokušaju ugroziti cjelovitost BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je za Raport prelijetanje američkih borbenih aviona iznad BiH koje je najavljeno za sutra.

Prelijetanje moćnih letjelica SAD predstavlja prijateljstvo SAD i BiH, a zvaničnici entiteta RS već su dočekali takav potez “na nož” tvrdeći da je to provokacija.

“To nije prijetnja nikome, amerikanci su naši partneri, SAD su naš spoljnopolitički saradnik broj jedan. Ovo će biti dokaz da naši partneri brinu o nama, da nikada neće dozvoliti da neko ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet, da povrijedi granice BiH.

Nekad su mi iz Stranke demokratske akcije (SDA) govorili ‘hoda po Americi, pa da vidimo rezultate njegovih posjeta’, i ti rezultati sada dolaze da se vide”, rekao je Helez za Raport.

“Nije potrebna saglasnost Predsjedništva BiH”

Pojasnio je da su to najmoderniji američki avioni, sa najvećom nosivosti tereta.

“To je obuka naših vojnika jer naši vojnici će navoditi te avione. To nema svaka država NATO saveza, a mi imamo obučene vojnike da mogu te avione navoditi”, istakao je.

O negodovanju zvaničnika iz bh. entiteta RS koji su kazali da je prelijetanje bombardera iznad BiH “zastrašivanje građana RS“, te provokacija, ministar odbrane BiH je kazao da u tome nema nikakve prijetnje ni za koga.

Istakao je da za ovu odluku nije potrebna saglasnost Predsjedništva BiH kao i da mu nije jasno zašto bi se neko toga plašio.

“Mi imamo potpisan bilateralni sporazum sa SAD, tako da ne vidim nikakve ni prijetnje ni opasnosti i ne vidim zašto se bilo ko buni. Imamo i EUFOR snage iz više država, tako su i SAD jedan od naših partnera s kojim potpisujemo bilateralni sporazum i koji puno ulažu u naše oružane snage, pomažu nam u obuci, posebno država Maryland. Nije mi jasno zašto se neko plaši”, naglasio je Helez.

Poruka svima koji pokušaju ugroziti cjelovitost BiH

To nije prijetnja nikome, ponovio je, ali jeste poruka svima onima koji pokušaju da ugroze teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH da će naići na žestok odgovor, poručio je Helez.

“To je zadaća svakog onog ko voli Bosnu i Hercegovinu, a moja je ljubav i kao ministra odbrane. Ja nikome ne prijetim, samo mogu odgovoriti na prijetnje. Ako Milorad Dodik posjećuje Rusiju, zašto ne bih i ja SAD posjetio, ako on dogovara neke saveze sa Putinom (Vladimirom, predsjednik Rusije op.a), zašto ja ne bih sa nekim drugim. Tako da sutra ćemo imati tu jednu obuku, i svi u BiH ćemo biti svjedoci da naši partneri misle o BiH, da nam pomažu u svakom momentu, da su uz nas i da pomažu u opremanju i obuci naših Oružanih snaga”, precizirao je.

Prelijetanje iznad Sarajeva građani mogu očekivati nekad u poslijepodnevnim satima.

“Naši partneri ovim pokazuju da niko ne smije da dira naš teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH, a ako neko dirne naići će na vrlo brutalan odgovor ko god to bio, bilo koji građanin, bilo koje nacije”, zaključio je ministar Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.