Jasna Duraković

Preisptitati da li reformski procesi obrazovanja u Kantonu Sarajevo utiču na principe sekularnog obrazovanja

Krajem 2023. godine, tačnije 26. decembra na stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čijem čelu je Naida Hota-Muminović, kadar Naroda i pravde, objavljen je dokument “U susret SAFER učenju: Reforma predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevu”, autora Kristofera Džonsa, Ziaudina Sardara i Skota Đirdana. Anonimni autori, dosta nejasnih dijelova, što su problematizirali prije svih Namir Ibrahimović i Nenad Veličković, ljudi koji su godinama u srži obrazovanja u Kantonu Sarajevo, izazvalo je bojazan roditelja, nastavnika, profesora…

Tim povodom reagirala je i Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke, kadar SDP-a.

Njen status prenosimo u cijelosti:

– Izražavam duboku zabrinutost zbog informacija koje su trenutno u fokusu medija, a odnose se na reformske procese u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za takozvani strateški dokument “SAFER“. Zabrinutost koju dijelim sa velikim brojem sugrađana i medija proizlazi iz niza faktora koji ukazuju na potencijalne nejasnoće, nedostatke i izazove koje ova reforma nosi sa sobom. Kako bih bolje razumjela o čemu se ovdje radi, jutros sam ispred sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje pri FMON uputila molbu KS Ministarstvu i ministrici gospođi Hota-Muminović da mi dostave ovaj strateški dokument na uvid.

Do tada apelujem na odgovorne u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo da stupe u dijalog sa nastavnicima, medijima, roditeljima i sindikatima, da preispitaju i potencijalno zaustave aktivnosti sve dok se ne riješe dileme oko uključenja angažmana stranih stručnjaka bez adekvatnog razumijevanja lokalnog konteksta, te uistinu utvrdi da li ovaj strateški dokument dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja, što bi moglo uticati na društvenu koheziju i pluralizam u BiH – napisala je Duraković.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.