Predvidjeti femicid kao posebno krivično djelo

Klub zastupnika SDP BiH uputio je u proceduru Rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hecegovini.

U Rezoluciji se, između ostalog, traži dosljedna primjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnih deklaracija i konvencija, kao i izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom bi se definirao femicid kao posebno teško i opasno krivično djelo koje treba najoštrije sankcionirati.

Autor teksta Rezolucije, zastupnik u zastupničkom domu parlamntarne skupštine Bosne i Hercegovine, Jasmin Imamović je u vezi s tim izjavio:

„Svjedoci smo kontinuiranog nasilja pojedinih muškaraca nad ženama, koje ovih dana doživljava eskalaciju i poprima najsvirepije oblike, pa čak i femicid, koji u Bosni i Hercegovini još nije definiran kao posebno krivično djelo. Nasilje nad ženama se mora zaustaviti. Da bi društvo dobilo adekvatne mehanizme za sprječavanje sve brutalnijeg nasilja nad ženama, potrebno je izmijeniti Krivično zakonodavstvo i predvidjeti femicid kao posebno krivično djelo. Bosna i Hercegovina ne može dopustiti da žene budu žrtve samo zato što su žene i da za takve zločine počinioci ne budu osuđeni najstrožijom kaznom.“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.