Aner Žuljević

Predstavništvo Čovićeve ideologije već 20 godina neuspješno djeluje u Haagu

Povodom izjave Dragana Čovića o otvaranju predstavništva više kantona sa hrvatskom većinom u Briselu, oglasio se Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Čović nema potrebu da takozvano predstavništvo nekoliko kantona pravi u Briselu. Predstavništvo te ideje sa njegovim najistaknutijim ambasadorima već skoro 20 godina funkcionira u Haagu. Na Čovićevu žalost, učinci baš i nisu najpovoljniji po njegovu politiku.

Za razliku od domaćih pravosudnih institucija, kojim se zna desiti da u putu zagube dokaze za kriminal onih koji vlastitim postupcima najviše sramote svoje narode, sud u Haagu vodi preciznu evidenciju dokaznih materijala. Stoga ne treba podsjećati Čovića kako je u ovom gradu prošlo predstavništvo ideologije koju zagovara”, rekao je Žuljević.

Na kraju, Žuljević je zaključio da će Čovićevo predstavništvo “funkcionirati” negdje do 8. oktobra, kada će biti okončani izbori.

„Tada će biti okončana i priča o predstavništvu na jednak način kako je završila priča o tri televizijska kanala, priča o samoupravi, trećem entitetu, ekskluzivnom izboru člana Predsjedništva…Dakle, skončat će jednako kao i sve druge HDZ-ove predizborne nacionalističke bajke. Poslije izbora će ostati činjenica da Hrvati žive sve gore i sve masovnije napuštaju BiH što ih Čović više “brani” svojim bajkama, umjesto da se bavi realnim egzistencijalnim problemima koje je zajedno sa svojim partnerima u vlasti i prouzrokovao”, zaključio je Žuljević.