Sarajevo

Predstavnički dom PFBiH podržao Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u FBiH

Osnovni motivi za donošenje ovih izmjena i dopuna su otklanjanje diskriminacije prema građanima jedinica lokalne samouprave u Federaciji

Slika

Predstavnički dom Federalnog parlamenta podržao je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u Federaciji BiH, koji je poredložio Jasenko Selimović, predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

– Osnovni motivi za donošenje ovih izmjena i dopuna su otklanjanje diskriminacije prema građanima jedinica lokalne samouprave u Federaciji. Ovim izmjenama bi se omogućilo da svi građani u skladu s pravnim aktima, koje bi utvrdila jedinica lokalne samouprave, imaju pristup i pravo da otkupe stanove koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave – kazao je u izjavi za Agenciju FENA Selimović.

Navodeći da je postojećim zakonom predviđeno novcem koji je uplaćen prodajom tih stanova, iako su oni u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, raspolaže kantonalni stambeni fond, ističe da bi na osnovu ovih izmjena tim novcem opet raspolagale općine i bio bi dio prihoda u njihovom budžetu.

– Postoje neke ideje da bi bilo dobro da se taj dio reguliše na način da se ta sredstva mogu samo koristiti za izgradnju novih stambenih jedinica – kaže Selimović.

Kao treći motiv za donošenje izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova u Federaciji BiH, naglašava „da se napravi razlika u vrijednosti kvadratnog metra stana jer je postojećim zakonom stavljeno da je to 600 KM na teritoriji cijele Federacije BiH“.

Dakle, položajna atraktivnost svih tih stambenih jedinica nije jednaka na području Federacije pa je u Nacrt stavljen i raspon od 600 do 1.000 KM.

Ta razlika, smatra Selimović, možda bude i veća kroz raspravu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.