Besima Borić

Predstavnici i pripadnici

Nedavno sam, zajedno sa mojim prijateljima, imala namjeru posjetiti slapove na Kravicama, općina Ljubuški, ali smo brutalno zaustavljeni neviđenim uvredama, psovkama i konačnom zabranom od strane dva uposlenika, jednog na biletarnici i drugog na rampi i parkiralištu pored vodopada.

Imala sam namjeru pitati Dragana Čovića da li su ova dvojica pripadnici ili predstavnici hrvatskog naroda. Da li je brutalnost koju smo doživjeli dio politike predstavnika naroda ili samo pripadnika.

Pošto je najžešća psovka bila upućena»mrtvom Titi» zanimalo me da li je Tito predstavnik ili pripadnik hrvatskog naroda. Ali nemam koga da pitam.

Kako su na mojoj facebook stranici, na kojoj sam objavila šta se dogodilo na Kravicama, doživjela tako strašne uvrede i psovke kakve teško zdrav razum ikako može smisliti, a sve potpisane hrvatskim imenima, pitam se da li su oni predstavnici ili pripadnici naroda?

E sad, ko je predstavnik srpskog naroda u BIH, a ko pripadnik? Majkićka ili Pandurevićka ili obje? Obje su pripadnice, nema sumnje, ali ko je predstavnik pa se ne može izabrati ni Savjet za lijekove jer se ne zna ko je predstavnik a ko pripadnik. To što pripadnici svih naroda trpe i plaćaju najskuplje lijekove, nije važno. Lakše im je dati skupe novce kad znaju da su njihovi predstavnici odlučili da te cijene budu baš takve.

A predstavnik Bošnjaka? Pripadnika ima, hvala bogu, najviše, pokazao nepriznati popis, ali to na stranu. Ko je predstavnik? Bakir Izetbegović koji ode u Brisel i veliča uspjehe BIH na europskom putu ili Senad Šepić koji osniva nadstranačku grupu za EU? Pa što će nam grupa kad nam predstavnik Bošnjaka kaže da smo postigli odlične rezultate?

Slušam Čovića kako u Zagrebu govori o institucionalnoj ugroženosti Hrvata u BIH i zavjeri srpske i bošnjačke politike, ma šta to bilo, protiv hrvatskog naroda. Pitam se da li je Čović predstavnik ili pripadnik hrvatskog naroda. I kako se to postaje predstavnik naroda? I gdje je to definirano? Ko je to odredio? Ustav nije. Onaj Daytonski, takav kakav je, ne govori ama baš ni u jednoj svojoj odrednici o predstavnicima naroda. Pa kako su nam to vješto podvalili lideri nacionalnih stranaka i kad nam se to dogodilo, a da to nismo ni primijetili? Kako smo svi uspjeli utonuti u tu nakaradnu matricu i, osim slabašnih glasova, nastaviti funkcionirati u tom duhu. Gdje piše da su članovi Predsjedništva BIH predstavnici naroda? Šta SU TO ONI SEBI UOBRAZILI?

Možda je to zbog Visokog predstavnika u BIH! To baš dobro zvuči. Biti predstavnik. Ode on u UN, ispriča koješta, čak i dobre stvari, istinite i ništa. Predstavnik nas predstavio, a niko se i ne sjeti da ga pita a šta ste gospodine predstavniče vi uradili da zaustavite rastakanje ove države i koga, zapravo, vi predstavljate. Ne znamo čak ni kome pripadate.

I baš je dobro biti predstavnik. Bolje nego pripadnik. Ni na šta nisi obavezan, a vrlo si važan, vješt, izbirikao se, sve ti u šakama i niko ti ništa ne može.

A narod, ko narod: svakog čuda za tri dana!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.