Energija ujedinjene i jasno profilirane ljevice će privući znatno veći broj glasača

Predstavnici Delegacije Europske unije u posjeti SDP BiH

Danas je u prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine održan sastanak između predsjednika SDP BiH Nermin Nikšića i Matt Fielda, šefa političkog odjela Delegacije Evropske unije (EUSR). Na sastanku je bilo govora o aktuelnim društveno-političkim pitanjima i problemima u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici EUSR pokazali su naročito interesovanje za set antikoruptivnih zakona koji je usvojen u mandatu kada je Vladu FBiH vodio SDP. Naglašen je problem neprovođenja i neprimjenjivanja zakonskih rješenja usvojenih setom antikoruptivnih zakona. Ovi zakoni usvojeni su prije dvije godine, a još 2015. godine bila su obezbjeđena neophodna budžetska sredstva. Nažalost nije bilo političke volje u vladajućoj koaliciji koja uporno odlaže i čini sve da obustavi primjenu pomenutih zakona.

Diskutirajući o trendu rasta ideološki jasno profilirane ljevice širom svijeta, istaknuto je da su u toku intenzivni prekogori o zajedničkom radu, nastupu i ujedinjenju ljevice prije izbora 2018. godine. Veliki broj apstinenata SDP tumači kao svojevrsnu poruku podijeljenoj građanskoj opciji, te računa da rezultat na tim izborima neće biti prosti zbir glasova postojećih stranaka, nego da će energija ujedinjene i jasno profilirane ljevice privući znatno veći broj glasača.

Predstavnici EUSR-a svjesni su kako su socijaldemokrati uvijek bili snažni zagovarači evropskog puta Bosne i Hercegovine. Na sastanku je rečeno i kako je SDP u nebrojenim prilikama iz opozicije podržao rješenja koja su se tumačila kao korisna za taj put, međutim, potpuna socijalna neosjetljivost i bahata nekooperativnost vlasti dovela je do zaustavljanja svih vidova saradnje. Organi SDP-a donijeli su odluku da do daljnjeg neće podržati bilo koje zakonsko rješenje sve dok aktuelna vlada ne stavi van snage Odluku o oporezivanju toplog obroka čiji teret trenutno snose samo radnici.

MattEUSR2

Predstavnicima Delegacije Evropske unije skrenuta je pažnja da aktuelna vlast u Federaciji još nikada nije prihvatila niti jedan od desetina amandmana koje je u procese uputio SDP, te da još nikada predstavnici tih stranaka nisu direktno komunicirali i pokazali osnov političke korektnosti spram opozicije.

Govoreći o pitanju izbora novog Gradonačelnika Sarajeva i gradskog rukovodstva izloženo je da prema trenutnom stanju možemo predvidjeti da će lijevi blok imati podršku 15 naspram 13 gradskih vijećnika i samim tim biti u prilici da izabere gradonačelnika ili gradonačelnicu glavnog grada.

Za Socijaldemokratsku partiju naročito važno pitanje, u ovom trenutku, su izmjene izbornog procesa. Nedopustivo je da “brojači” imaju važniju ulogu od “glasača”. S druge strane kupovina glasova je sve više raširena praksa na koju nadležne institucije ne nude nikakav odgovor. Nastavi li se u ovom pravcu postati će potpuno besmisleno ko ima kakav program i jedino će biti važno ko može kupiti više glasova. Jedan od prijedloga SDP BiH je uvođenje elektronskog glasanja, ali socijaldemokrati su otvoreni i za druga rješenja te od Delegacije Europske unije očekuju pomoć i pritisak da se ovo pitanje riješi prije nego što upadnemo u krizu gubljenja legitimiteta demokratski izabranih predstavnika.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.