Predstavnice FOŽ SDP BiH učesnice konferencije o rodno zasnovanom nasilju nad ženama

U organizaciji Evropskog Liberarnog Foruma, NDI, Olof  Palme  Internacional Centar u Sarajevu  je održana  regionalna  konferencija Jugoistočne Evrope  pod nazivom “Breaking the cycle- gender based violence in public spase “ .

Rad konferencije je organizovan u četiri panela sa istaknutim panelisticama iz Evrope i USA. Prezentirane su četiri važne teme iz oblasti rodno zasnovanog nasilja nad ženama u javnom prostoru. Razgovarano je i diskutovano o utjecaju  pandemije Covid-19 na političko sudjelovanje žena i nasilje nad ženama u politici (globalno i u jugoistočnoj Europi), politici u digitalnoj eri: žene i dezinformacije, nasilju  nad ženama u medijskom prostoru  te  sigurnost i zaštiti u politici – strategije i mreže podrške ženama.

“USAID ima nultu stopu tolerancije na rodno zasnovano nasilje. Ravnopravnost spolova osnovno je ljudsko pravo,”- rekao je Robert Lopez, VD direktora misije USAID/BiH, na konferenciji.

„Rodno nasilje predstavlja kršenje ljudskih prava, izazov za javno zdravlje i prepreka građanskom, socijalnom, političkom i ekonomskom sudjelovanju žena. Podriva ne samo sigurnost, dostojanstvo i ljudska prava pojedinaca koji to doživljavaju, već i javno zdravlje, ekonomsku stabilnost i sigurnost nacije.”( Robert Lopez)

Doneseni su i zaključci konferencije koji će biti prezentirani javnosti.

Članice Predsjedništa FOŽ SDP BiH  Besima Borić i Džanan Šejla  uzele su aktivno učešće  i doprinosile radu konferencije.

Učesnice konferencije su bile i gošće gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.