Predstavnice FOŽ SDP BiH učesnice konferencije o rodno zasnovanom nasilju nad ženama

U organizaciji Evropskog Liberarnog Foruma, NDI, Olof  Palme  Internacional Centar u Sarajevu  je održana  regionalna  konferencija Jugoistočne Evrope  pod nazivom “Breaking the cycle- gender based violence in public spase “ .

Rad konferencije je organizovan u četiri panela sa istaknutim panelisticama iz Evrope i USA. Prezentirane su četiri važne teme iz oblasti rodno zasnovanog nasilja nad ženama u javnom prostoru. Razgovarano je i diskutovano o utjecaju  pandemije Covid-19 na političko sudjelovanje žena i nasilje nad ženama u politici (globalno i u jugoistočnoj Europi), politici u digitalnoj eri: žene i dezinformacije, nasilju  nad ženama u medijskom prostoru  te  sigurnost i zaštiti u politici – strategije i mreže podrške ženama.

“USAID ima nultu stopu tolerancije na rodno zasnovano nasilje. Ravnopravnost spolova osnovno je ljudsko pravo,”- rekao je Robert Lopez, VD direktora misije USAID/BiH, na konferenciji.

„Rodno nasilje predstavlja kršenje ljudskih prava, izazov za javno zdravlje i prepreka građanskom, socijalnom, političkom i ekonomskom sudjelovanju žena. Podriva ne samo sigurnost, dostojanstvo i ljudska prava pojedinaca koji to doživljavaju, već i javno zdravlje, ekonomsku stabilnost i sigurnost nacije.”( Robert Lopez)

Doneseni su i zaključci konferencije koji će biti prezentirani javnosti.

Članice Predsjedništa FOŽ SDP BiH  Besima Borić i Džanan Šejla  uzele su aktivno učešće  i doprinosile radu konferencije.

Učesnice konferencije su bile i gošće gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.