Sarajevo

Predstavljeni rezultati istraživanja o situaciji u borbi protiv trgovine ljudima u regionu

Navedeni projekt IOM-a je implementiran u regionu Zapadnog Balkana i usmjeren je na obavljanje sveobuhvatnog istraživanja stanja borbe protiv trgovine ljudima, te procjenu trenutnih potreba regije

Slika

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias i IOM Sub-regionalni koordinator za Zapadni Balkan i šef misije u Bosni i Hercegovini Gianluca Rocco, danas su u zgradi Parlamentarne skupstine BiH u Sarajevu, održali konferenciju za novinare povodom predstavljanja zatvaranja IOM regionalnog projekta “Istraživanje potreba: regionalna situacija u borbi protiv trgovine ljudima u Zapadnom Balkanu”. Osim toga, regionalni stručnjak za pomoć migrantima iz IOM-ovog regionalnog ureda u Beču Anh Nguyen, predstavio je završni izvještaj i nalaze istraživanja.

Navedeni projekt IOM-a je implementiran u regionu Zapadnog Balkana i usmjeren je na obavljanje sveobuhvatnog istraživanja stanja borbe protiv trgovine ljudima, te procjenu trenutnih potreba regije.

Projekt imao za cilj stvaranje potrebne platforme za poboljšanje zakonodavstva i nacionalnih i prekograničnih programa koji se bave pitanjem trgovine ljudima u regiji. Projekat je finansiran od strane IOM-a i dopunjen sredstvima Vlade Italije preko ambasade u Sarajevu.

Zamjenik Ćavar je u svom obraćanju istakao da je Bosna i Hercegovina za relativno kratko vrijeme i u izuzetno složenim okolnostima, postigla značajne rezultate u borbi protiv trgovine ljudima na svom teritoriju.

Tome svjedoče i brojni pokazatelji koji su suglasni u ocjeni kako je ovaj problem i dalje prisutan u Bosni i Hercegovini ali u znatno manjem obimu nego ranijih godina.

Na takvo stanje su prevashodno utjecale aktivnosti nadležnih institucija u spriječavanju i suzbijanju trgovine ljudima, kao i svesrdna pomoć međunarodnih i nevladinih organizacija, koja se ogledala kroz različite projekte koji su pridonijeli uspješnijoj borbi protiv fenomena trgovine ljudima.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.