Predstavljeni izvještaji o radu i poslovanju za 2017. godinu preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla

U funkciji pripreme za sjednice Gradskog vijeća, na konferenciji za medije, održanoj danas u Gradskoj upravi, predstavljeni su izvještaji o radu i poslovanju za 2017. godinu, preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i direktori preduzeća, JKP Vodovod i kanalizacija, JKP Pannonica d.o.o., JP BIT Centar d.o.o., JKP Saobraćaj i komunikacije d.o.o. i JKP Komunalac d.o.o., govorili su o izvještajima i odgovarali na pitanja novinara.

“Jučer smo na Kolegiju gradonačelnika razmatrali izvještaje o radu i poslovanju za 2017. godinu, preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla i koji će biti dostavljeni Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Ponosan sam na poslovanje, stabilnost, efikasnost i usluge naših javnih preduzeća. Nismo izučavali druga javna preduzeća, u BiH i regiji, ali mislim da ne postoje stabilnija, efikasnija i sa boljom uslugom.

JKP Vodovod i kanalizacija: dvanaest godina bez redukcije vode, savršena usluga. Tri hiljade analiza u toku godine i svaki puta je voda ispravna. U toku je realizacija Projekta dugoročnog vodosnabdijevanja Tuzle do 2035. godine, a da se Tuzli ponovo ne dogodi redukcija vode. Radi se o projektu koji se finansira sredstvima od vlada Njemačke, Švicarske i Austrije i kojima te vlade koordinirano upravljaju. Od tih osvojenih 26 miliona KM, grant, poklon, je 14 miliona KM, a ostalo su sredstva sa kamatom ispod 1%., dakle 0,73% i u toku je realizacija ovog projekta. Pobijediti u takvom jednom konkursu, kod tako strogih vlada i razvojnih banaka, to je ravno podvigu. JKP Vodovod i kanalizacija pruža vrlo kvalitetnu uslugu i rezultat toga je zadovoljstvo građana.

Panonika je najatraktivnija ljetna turistička destinacija u BiH. Ove godine obilježavamo petnaest godina Panonike. Prošle godine smo imali preko 400.000 posjeta na Panonici. Raste broj turista, i iz inostranstva i iz ostalih krajeva BiH. JKP Pannonica je poslovalo pozitivno u 2017. godini. Ostvarena je dobit od 314.000,00 KM, koja se ulaže u održavanje objekta i svake godine se napravi nešto novo. Evo, sad je upravo pripremljena plaža prvog jezera, sada je ona najljepša plaža u okviru Panonike. Standardi plaže u Tuzli su iznad standard plave zastave. Ne postoji bolja plaža nigdje u regiji. Nigdje na jadranskoj obali višega standarda plaža ne postoji, ni na hrvatskom, slovenačkom, crnogorskom, bosanskohercegovačkom ni italijanskom. Dakle, ne postoji plaža gdje imate ambulantu i kola hitne pomoći. Ne postoji plaža gdje imate toliki broj redara, nema plaže sa takvim stanjem mokrih čvorova, koja ima i arheološki park i muzej, sa takvom uslugom i sa takvim kvalitetom vode, koji nikada nije napravio problem nikome. A mislim da je bilo preko tri miliona posjeta, u ovih petnaest godina koje su iza nas. Ove godine ćemo čitavu sezonu posvetiti obilježavanju petnaest godina Panonike, jer je to nagli zaokret u razvoju grada. Grad kojega nisu posjećivali turisti, sada naglo posjećuju turisti i mi smo zaista najatraktivnija ljetna destinacija u BiH.

JP BIT Centar d.o.o je najbolji tehnološki park u BiH i šire. Imamo situaciju u BiH da nam mladi odlaze. Žele sigurna radna mjesta, veću platu i da se nadmeću na svjestkom tržištu znanja i za svjestku platu, a onda imaju problem nostalgije. Mi sa BIT Centrom rješavamo sve, nadmeću se na svjetskom tržištu znanja, proizvode softvere za izvoz., rade na svjetskom tržištu, a žive ovdje. Svi ciljevi koje smo zamislili 2006. godine sa BIT Centrom, tehnološkim parkom, sa Vodovodom, sa Komunalcem, sa Saobraćajem i komunikacijama, ostvareni su u većoj mjeri nego što smo se i sami nadali. U BIT Centru uvijek imamo oko 200 zaposlenih, pet faza smo ostvarili u BIT Centru, a sada se širi dalje. Imamo imidž grada novih tehnologija, industrije novih tehnologija, U Tuzlu nam dolaze najjače svjetske firme. Nema mjesta u BIT centruza sve njih, ali ima u Tuzli. Prvi Centar za robotiku na Balkanu, došao je u Tuzlu, zahvaljujući imidžu koji je stvorio BIT Centar Tuzla. Dakle to je ono “tolerancija, talenat i tehnologija”, što smo zacrtali još u našoj Strategiji razvoja iz 2003. godine.

JKP Saobraćaj i komunikacije d.o.o. već je preuzelo rasvjetu i vidite da sada gotovo da nema problema u ovoj oblasti. Vidjeli ste da su preuzeli i ukrašavanje grada. Mogli ste vidjeti kako to rade za katolički i pravoslavni Božić, Novu godinu, dane Ramazana i vidjeli ste kako grad izgleda u toku ovih praznika. Svi parkinzi su u vlasništvu svih građana Tuzle, dok je u nekim gradovima, recimo u Sarajevu, 70% parkinga su privatnom vlasništvu, a u Tuzli su 100% gradsko vlasništvo. Sva ova preduzeća poslovala su pozitivno, a dobit se dalje reinvestira. Na ovaj način se stalno uvećava imovina svih građana, kroz poslovanje ovih naših preduzeća.

JKP Komunalac d.o.o. do sada je pokrio 97% teritorije Tuzle sa urednim odvozom smeća. Preko sedam miliona konvertibilnih maraka je do sada, uloženo urazvoj i opremanje ovog preduzea. Imamo savremenu deponiju i savremena vozila, koja uredno održavamo.  U svim ovim preduzećima poštuje se kolektivni ugovor prema uposlenicima. Različita je kvalifikaciona struktura ljudi koji rade u ovim firmama. Radi se o razvoju komunalne privrede. Radi se i o radničkoj klasi, a radi se i o ekspertima. Na primjer, u BIT Centru, gdje ima 150 inžinjera, 15 do 20 magistara i doktora, to je vrhunac, to je najtraženija radna snaga u Evropi danas. Radi se i o stalnom kadrovskom jačanju i drugih firmi. Jedan od razloga zašto je Tuzla imala redukcije vode jeste taj što nije imala jak Vodovod, sa jakom kvalifikacionom strukturom. Radimo na razvoju i stabilnosti, imamo planove do 2035. godine, jer moramo imati u vidu i da trebamo dugoročno planirati, radimo i na neprekidnom podmlađivanju, uostalom, to ste zapazili i u gradskim službama ove godine”, naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.