Savjet za ekonomska pitanja SDP BiH

Predstavljena ekonomska platforma za predstojeće lokalne izbore

Na današnjoj sjednici Savjeta za ekonomska pitanja Socijaldemokratske partije BiH predstavljena je Ekonomska platforma za predstojeće lokalne izbore, koja sadrži detaljnu analizu dosadašnjeg razvoja lokalnih zajednica u BiH, sa primjerima dobrih praksi u lokalnom ekonomskom razvoju.

„Ekonomska platforma također daje osnove za političko djelovanje kandidata za načelnike/gradonačelnike, djelovanje kandidata za općinska vijeća i odbornike u izbornoj kampanji, kao i za djelovanje SDP BiH prema građanima. Težišna pitanja koja platforma pokreće su unaprijeđenje zaposlenosti u lokalnim zajednicama, kako u obimu, tako i u kvalitetu poslova i visini plaća, reindustrijalizacija lokalnih zajednica, zasnovana na izvozu, građenje povoljnog poslovnog okruženja u lokalnim zajednicama, razvijanje socijalnog poduzetništva i unapređenje i intenziviranje javnih investicija. Sva ova pitanja se razmatraju u kontekstu rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije u lokalnim zajednicama“, naveo je dr. Anto Domazet, predsjednik Savjeta za ekonomska pitanja SDP BiH.

U vezi sa nacrtom Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju stav SDP BiH je da ponuđeni nacrt nije dao rješenja za ispravljanje nepravdi koje su sadržane u postojećem Zakonu i koje posebno pogađaju penzionere sa punim radnim stažom, čije su penzije značajno devalvirane penzijskim reformama od 1999. godine naovamo.

„Iako su mnoga rješenja predložena u nacrtu zakona prihvatljiva za buduće penzionere,  Zakon mora predložiti rješenja za unapređenje položaja sadašnjih penzionera. SDP BiH se odlučno protivi politici koja bi išla za smanjenjem doprinosa za penzijsko osiguranje i ukazuje na to da se uz efikasniju naplatu doprinosa od poreskih obveznika u velikoj mjeri može stabilizirati penzijski sistem. Primarna je uloga vlade da osigura da postojeći sistem funkcionira bez zapreka i da penzije budu isplaćivane na početku mjeseca za protekli mjesec“, dodao je Domazet.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.