Sjednica Predsjedništva SDP BiH

Predsjedništvo u potpunosti podržava novi pristup Evropske unije prema BiH

Bosna i Hercegovina bi mogla otvoriti nove i brže mehanizme pristupanja EU

Slika

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH najavljeno je održavanje Programske konvencije SDP BiH 29. marta u Sarajevu, a upravo su organizacija i tehnički detalji Konvencije bili jedna od tačaka dnevnog reda Predsjedništva.

Članovi Predsjedništva su informirani o pitanjima vezanim za organizaciju Konvencije, koja će okupiti članove i simpatizere SDP-a iz cijele BiH i na kojoj je planirano obraćanje članova SDP-a iz cijele BiH.

Predsjedništvo u potpunosti podržava najavu novog pristupa Evropske unije prema BiH, te smatra da je veliki napredak i činjenica da EU razmatra nove modele, prema kojem bi naša zemlja mogla otvoriti nove i brže mehanizme pristupanja EU.

Državni ministar odbrane Zekerijah Osmić izvijestio je članove Predsjedništva o sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu, vezanom za napredak BiH u procesu priključivanja ovoj alijansi. Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen i ambasadori članica zemalja su pozdravili napredak u Oružanim snagama BiH, sa posebnim naglaskom na učešće naših vojnika u ISAF snagama u Afganistanu. Također, ambasadori NATO zemalja su naglasili napore Ministarstva odbrane BiH na uknjižbi lokacija perspektivne vojne imovine, kako bi konačno bio otvoren put naše zemlje ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Učesnici sjednice su informisani o današnjem radnom sastanku predsjednika i generalnog sekretara sa čelnicima kantonalnog i opštinskih odbora SDP BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona, na kojem je data podrška nastojanjima odbora da nastave proces konsolidacije vlasti u ovom kantonu.

Na kraju, Predsjedništvo SDP-a pozdravlja podršku Evropske komisije antikoruptuvnim zakonima na kojima je više od dvije godine radila Vlada FBiH.