Predsjedništvo SDP BiH: Podržavamo postupke Christiana Schmidta i očekujemo dalje sankcije za rušitelje pravnog poretka

Na danas održanoj sjednici, predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je razmatralo aktuelnu situaciju, te tok priprema partije za nadolazeće opće izbore. SDP BiH u potpunosti podržava i prati djelovanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u cilju blagovremenog raspisivanja i održavanja izbora.

Predsjedništvo SDP BiH je iskazalo podršku postupcima Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Christiana Schmidta, kojim se suspenduju neustavni akti vlasti u entitetu Republika Srpska. Izraženo je očekivanje da će uskoro pravosudni organi poduzeti mjere na procesuiranju svih uključenih u aktivnosti koje je najviši pravni autoritet, Visoki predstavnik, već proglasio neustavnim, te činovima kojim se direktno krši Dejtonski sporazum.

Od Visokog predstavnika se očekuje da nastavi djelovati u skladu sa svojim mandatom i zadaćom koja mu je povjerena, te da u što skorijem roku poduzme korake na sankcionisanju Milorada Dodika i njegovih saučesnika u rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo države članice Evropske unije da se pridruže pravičnim postupcima i sankcijama koje su dužnosnicima iz RS-a izrekle Velika Britanija i SAD. Data je podrška sankcionisanju i svih drugih grupa i pojedinaca uključenih u koruptivne i druge nezakonite aktivnosti kojim se ugrožava stabilnost i evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH je osudilo izjave ambasadora Ruske Federacije, Igora Kalabuhova, koje predstavljaju duboko zadiranje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i već odavno prelaze okvire prihvatljive diplomatske komunikacije. U državama u kojim institucije rade svoj posao na zaštiti državnog suvereniteta i ugleda bi bilo očekivano da Kalabuhov bude proglašen personom non grata zbog svojih skandaloznih ispada i prijetnji miru i pravnom poretku zemlje u kojoj obnaša ambasadorsku dužnost.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.