Ministar Osmić

Predsjedništvo BiH odobrilo nastavak angažmana u Afganistanu nakon 2014.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tokom ovog sastanka posebno se osvrnuo na inicijativu BRAAD, te istakao da je Ministarstvo odbrane spremno da bude aktivan učesnik, kako po pitanju razmjene informacija, tako i u tehničkim pripremama za realizaciju inicijative BRAAD

Slika

Na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a s ministrima odbrane zemalja učesnica u misiji ISAF u Afganistanu, koji je danas održan u Bruxellesu, održan je i sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje (A-5) tokom kojeg su na strateškom nivou razmijenjena iskustva o dosadašnjoj regionalnoj saradnji u okviru te inicijative, te razmotrene perspektive daljnjeg razvoja saradnje članica A-5 kroz učešće u operacijama i projektima NATO-a.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tokom ovog sastanka posebno se osvrnuo na inicijativu BRAAD (Balkanski regionalni pristup zračnoj odbrani), te istakao da je Ministarstvo odbrane spremno da bude aktivan učesnik, kako po pitanju razmjene informacija, tako i u tehničkim pripremama za realizaciju inicijative BRAAD.

Po njegovim riječima, inicijativa BRAAD će unaprijediti ukupnu sigurnosnu saradnju u regionu, u smislu podizanja kvaliteta kontrole zračnog prostora i ojačati regionalno objedinjavanje kapaciteta u duhu inicijatve "Pametna odbrana".

Govoreći o NATO vođenim operacijama podrške miru, Osmić je informirao ministre odbrane zemalja članica A-5 da je Predsjedništvo BiH odobrilo nastavak angažovanja u Afganistanu nakon 2014. i pridruženje misiji "Odlučna podrška".

– Ja sam, u ime Bosne i Hercegovine, o ovoj odluci pismom informirao Generalnog sekretara, čime smo formalno aplicirali da kao država operativni partner učestvujemo u planiranju misije. S tim u vezi očekujemo da u kratkom roku dobijemo taj status – rekao je Osmić.

On je tokom dana obavio i brojne bilateralne sastanke, između ostalih, s ministrima odbrane Njemačke, Danske, Crne Gore, te s delegacijom Afganistana.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH na sastanku u Bruxellesu nalazilu su se i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra Mustafa Sinanović, šef Misije BiH pri NATO-u Branimir Jukić, te šef Vojnog dijela misije BiH pri NATO brigadir Alija Kožljak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.