Lagumdžija

Predsjedništvo BiH mora sankcionisati konzula Branka Pećanca

Lagumdžija je potvrdio da je uputio dopis i Predsjedništvu BiH u vezi sa ”slučajem Pećanac”

Slika

 Ministar vanjskih poslova i dopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija potvrdio je za Anadolu Agency kako smatra da Predsjedništvo BiH u okviru svojih nadležnosti mora sankcionisati konzula BiH u Čikagu Branka Pećanca nakon što je Pećanac prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu Dana RS-a u tom američkom gradu, gdje je održao i govor neprimjeren za nekoga ko predstavlja tu zemlju.

Lagumdžija je potvrdio da je uputio dopis i Predsjedništvu BiH u vezi sa ”slučajem Pećanac”.

”Ispitali smo cijeli slučaj i odgovarajuće informacije prosljeđujemo Predsjedništvu BiH, te smatramo da Predsjedništvo u okviru svojih nadležnosti mora da reagira na odgovarajući način i sankcionira ovakvo  ponašanje.

Prije svega sa stanovišta diplomatske tačke gledišta, on je napravio nešto što je nedopustivo u unutarnjoj komunikaciji jer to što je radio, radio je potpuno na svoju ruku čak nije ni informirao Ministarstvo vanjskih poslova, jer očigledno misli da treba da odgovara onome ko ga je postavio.

To, nažalost, govori o prirodi naših odnosa ovdje, ali mi ćemo kao Ministarstvo učiniti sve da sprovedemo odluke Predsjedništva”, rekao je Lagumdžija.

Prema njemu, Predsjedništvo BiH je jedina adresa kad je su pitanju šefovi misija.

”Predsjedništvo BiH ga je imenovalo, Predsjedništvo i može da ga razriješi. Smatram da je nedopustivo da se šef misije ponio na način neprimjeren diplomatskoj praksi. Ne samo što se je obratio riječima koje su neprimjerene za čitavu BiH, nego je sa stanovišta Ministarstva napravio nešto što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi, a to je da  praktično nije obavijestio Ministarstvo ni gdje je bio, a kamo li šta je pričao. To je zato što smatra  da odgovara samo Predsjedništvu. Po Ustavu on odgovara samo Predsjedništvu BiH”, zaključio je Lagumdžija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.