Predsjednik SDP BiH pisao socijalistima: Sankcije Miloradu Dodiku su nužne kako bismo sačuvali mir u BiH

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić uputio je pismo Partiji evropskih socijalista (PES) i Socijalističke internacionale kako bi ih informirao o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

„Dragi prijatelji, članovi sestrinskih stranaka članica Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale,

Kao predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine obraćam vam se kako bih Vas informisao o krizi koja je potresla temelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, prijeteći da dalje destabilizuje ne samo našu zemlju, nego i cijelu regiju. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka koja je zbog svog nacionalizma izbačena iz Socijalističke internacionale i PES-a, koju predvodi Milorad Dodik, poduzela je niz neustavnih aktivnosti, otvoreno odbacujući politički poredak uspostavljen u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatim i kao Dejtonski mirovni sporazum (DMS). Ove aktivnosti prijete da izazovu novi rat.

Argumentacija koju koristi Milorad Dodik i ostali vodeći političari iz SNSD-a najviše se oslanja na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, dok se u isto vrijeme osuđeni ratni zločinci promoviraju i afirmišu kao navodni heroji. Sve ovo je popraćeno intenzivnom promocijom govora mržnje, diskriminacije i uvredljivih izjava zasnovanih na predrasudama, prvenstveno u odnosu na muslimansko stanovništvo.

Nakon što je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Milorad Dodik i njegova stranka su u potpunosti blokirali rad Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vlade. Nakon blokade koja traje mjesecima sada najavljuje da će svojim djelovanjem ukinuti Oružane snage BiH, osnovati svoju obavještajnu službu, te zabraniti rad državne policije na području Republike Srpske.

Iza svake krize u Bosni i Hercegovini se krije namjera da se skrene pažnja sa kriminala u koji su uključeni najviši politički dužnosnici. Ovaj put je kriza tolika da prijeti da ugrozi mir.

Ovu kriznu situaciju prati uplitanje najviših dužnosnika susjednih država Srbije i Hrvatske, koji na redovnoj osnovi koriste zapaljivu retoriku u znak podrške podjelama i destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Dužnosnici iz Hrvatske i Srbije sebe promoviraju kao predstavnike Srba ili Hrvata u Bosni i Hercegovini, tako podrivajući suverenitet naše države. O tome ste mogli izgraditi sliku i kroz nedavne diskusije i prijedloge u Evropskom parlamentu kada se raspravljalo o Bosni i Hercegovini. Sve ovo čine uz podršku domaćih političkih subjekata sa kojim dijele ideološke i interesne poveznice.

Ovim putem tražim od Vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba. Tražimo od vas da ohrabrite i podržite Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da primijeni ovlaštenja koja su mu dodijeljena DMS-om i potvrđena Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Specifične mjere koje trebaju biti poduzete bi trebale uključivati sankcioniranje i smjenu sa funkcija svih političara uključenih u podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i svih onih koji promiču segregaciju, diskriminaciju i rasnu mržnju. Smatramo da su navedene mjere nužan pravac djelovanja kako bi se obnovila stabilnost i zaštitio krhki mir u našoj zemlji.

Također, tražim da poduzmete sve raspoložive mjere kako bi se podržale ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva kojim bi se stalo ukraj široko rasprostranjenim izbornim prevarama i sistemskoj diskriminaciji punom implementacijom brojnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je trenutni izborni sistem proglašen diskriminatornim“, navodi se u pismu predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.