Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić razgovarao sa Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Na inicijativu predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Nermina Nikšića održan je sastanak sa Visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, na kojem ga je predsjednik Nikšić obavijestio o pogledima na aktuelnu političku situaciju.

U tom kontekstu, predsjednik Nikšić je pojasnio da SDP, kao odgovorna i državotvorna politička partija, želi dati doprinos i biti dio rješenja u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva. U vezi s tim, iznio je svoje viđenje političke situacije u BiH, naglasivši kako trenutne vlasti ne pokušavaju pronaći bilo kakva rješenja, već produciraju vještačke, krize kako bi na tome gradili kampanju za predstojeće izbore, jer ništa drugo nemaju ponuditi građanima.

Predsjednik SDP BiH upoznao je Visokog predstavnika i sa primjerima zloupotrebe određenih institucija od strane vlasti, što je praksa koja se mora prekinuti, kako bi konačno započela uspostava vladavine prava u BiH, a što je kao jedan od ključnih prioriteta navedeno i u novoj Strategiji proširenja EU.

Kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva evidentno je da SDA i HDZ ne žele doći do bilo kakvog rješenja, već koriste angažman EU i SAD kako bi potrošili vrijeme u kojem bi, da to zaista žele, bilo moguće usvojiti rješenje. SDP vjeruje da je jedino moguće rješenje da se ovo pitanje riješi u institucijama sistema BiH i pozdravljamo aktivnosti EU i SAD koji žele pomoći.

SDP ne želi biti kulisa koja će poslužiti kao alibi SDA i HDZ za još jednu prevaru građana, ali je spreman biti dio rješenja ovog pitanja, kao i svih ostalih pitanja koja su bitna za ovu zemlju i njene građane, uz uslov da se radi o ozbiljnom pristupu, u kome će se uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice doći do kvalitetnog zakona, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na sprječavanje izbornih malverzacija.

Nikšić je naglasio da je neprihvatljiva bilo kakva blokada institucija kako bi se spriječilo izjašnjavanje parlamentaraca u vezi prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kojeg su zajednički predložili SDP i DF.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.