SDP će imati liste na svim državnim i izbornim jedinicama FBiH

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić predvodi državnu listu: Poznati kandidati SDP-a za izbore u oktobru

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH za opće izbore koji će se održati u oktobru imat će liste na svim državnim izbornim jedinicama i izbornim jedinicama FBiH, dok u RS-u SDP učestvuje u okviru novoformiranog Proevropskog bloka, te u sklopu te koalicije izlazi na izbore u manjem bh. entitetu.

Klix.ba došao je u posjed prijedloga ove stranke za liste na izborima, a koje će biti finalizirane do petka.

Kada je riječ Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić će biti nosilac liste iz Izborne jedinice 512 (HNK i ZHK), Saša Magazinović za Izbornu jedinicu 513 (Kanton Sarajevo i BPK), a Zukan Helez, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu FBiH za Izbornu jedinicu 514 (ZDK i SBK).

Aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH Enver Bijedić će biti nosilac izborne jedinice 4 (Tuzlanski kanton i Brčko distrikt), dok će nosilac liste 511 (USK i Kanton 10) biti Enes Eminić, koji je na prethodnim izborima za načelnika Sanskog Mosta dobio 48 posto glasova.

Nosioci listi za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH su Albin Muslić za izbornu jedinicu 401(USK), koji je bivši gradonačelnik Bihaća i aktuelni zastupnik u Skupštini USK.

Aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH Mujo Hasić za izbornu jedinicu 402 (TK i PK) i tuzlanski doktor Zlatko Ercegović za listu 403 (TK).

Bivši načelnik Općine Živinice i aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH Hasan Muratović je nosilac liste za jedinicu 404 (TK). Senaid Begić, aktuelni zastupnik u skupštini ZDK je nosilac liste za jedinicu 405 (ZDK), a aktuelna zastupnica Jasmina Zubić će nositi listu izborne jedinice 406 (ZDK).

Zastupnik SDP-a u federalnom Parlamentu Damir Mašić je nosilac liste izborne jedinice 407 (KS i BPK). Bivši ministar u Vladi SBK i aktuelni zastupnik Nijaz Helez je nosilac liste 408(SBK), dok je bivši federalni ministar pravde Zoran Mikulić nosilac liste izborne jedinice 409 (HNK).

Općinski vijećnik SDP-a iz Gruda Dragan Iličić je nosilac liste izborne jedinice 410(ZHK), generalni sekretar SDP i dopredsjedavajući OV sarajevske Općine Stari Grad Irfan Čengić nosilac je liste za jedinicu 411 (KS), dok je aktuelni delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Aner Žuljević nosilac liste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Amer Pivčić u Kantonu 10.

Nosioci lista za kantonalne skupštine su:

– Muhidin Šertović za Unsko-sanski kanton,
– Damir Hamidović za Posavski kanton,
– Dževad Hadžić za Tuzlanski kanton,
– Jasminko Kapić za Zeničko-dobojski kanton,
– Emir Frašto za Bosansko-podrinjski kanton,
– Sifet Mrkonja u Srednjobosanskom kantonu

Ivan Herceg je nosilac liste u Zapadnohercegovačkom kantonu, Segmedina Srna-Bajramović u Kantonu Sarajevo i Jugoslav Brdar u Kantonu 10.

Pored nosioca na listama SDP BiH će se naći i imena poput umjetnika Damira Nikšića za Skupštinu Kantona Sarajevo, kao i bh. rukometaš Enid Tahirović.

Poznati novinar Vlastimir Mijović će također biti na listi za federalni Parlament, kao i bh. pjesnik Mile Stojić.

Od stranačkog rukovodstva, aktuelni šef kluba u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić će biti kandidat za federalni parlament kao i potpredsjednica stranke Lana Prlić.

Predsjednik Kantonalnog odbora USK i aktuelni zastupnik u Parlementu FBiH Hajrudin Havić je stao na posljednje mjesto na listi za skupštinu USK, dok je ispred njega na pretposljednjem mjestu Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ.

Klix.ba