Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić se obratio Progresivnom savezu socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić se putem video linka obratio grupaciji Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Prilikom obraćanja zastupnicima predstavio je opasnosti i probleme trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini, uzrokovane blokadama državnih institucija i političkim opstrukcijama.

U svom obraćanju objasnio je  Dodikov separatizam i antiustavno djelovanje, te spregu SNSD i HDZ u destruktivnom djelovanju i blokadi državnih institucija.

Kao ilustraciju licemjernog ponašanja naveo je posljednju sjednicu Doma naroda na kojoj su SNSD i HDZ zajedno spriječili usvajanje Rezolucije kojom se tražilo da se Bosna i Hercegovina pridruži stavovima Evropske unije kad je u pitanju osuda agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a koju je predložio delegat SDP BiH. Naravno da nikome od prisutnih nije bilo jasno kako je moguće da na istoj sjednici isti ti ljudi usvoje zaključak kojim se traži ubrzan prijem Bosne i Hercegovine u EU, a onda glasaju protiv zakona koji su ključni uslov za evropski put naše zemlje.

Neizostavna tema izlaganja bila je prezentacija procesa razgovora o izmjenama Izbornog zakona vođenih pod patronatom međunarodne zajednice. Jasno je istaknuto negodovanje SDP BiH na činjenicu da su od strane medijatora međunarodne zajednice podržana rješenja koja su direktno suprotna presudama Evropskog suda za ljudska prava. Sve ono što nikada ne bi dozvolili u svojoj državi oni su nudili, podržavali i dopuštali kao rješenje za Bosnu i Hercegovinu, istakao je predsjednik Nikšić.

Zastupnici SDP-ovih sestrinskih stranaka iz ove grupacije su podržali stavove i principe SDP BiH.

Uz zahvalnost na dosadašnjem angažmanu i podršci predsjednik SDP BiH je na kraju istakao kako europarlamentarci sada imaju moć da nam pomognu, ne oružjem i vojnom opremom, nego pomaganjem da uđemo u EU, sankcionisanjem separatista i otvorenom podrškom korištenju ovlasti Visokog predstavnika.

Kompletno izlaganje možete pročitati NA OVOM LINKU!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.