Predsjednica OO SDP Visoko Jasmina Zubić prisustvovala sastanku Grupacije šumarstva u Privrednoj komori FBiH

Grupacija šumarstva i drvne industrije Privredne/Gospodarske komore FBiH  održala je sastanak na kome je glavna tema bila Realizacija poduzetih inicijativa za pomoć sektorima šumarstva i drvne industrije. Sastanku su prisustvovale i g-đa Jasmina Zubić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i g-đa Danica Cigelj, pomoćnik ministra za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Lejla Ćatić predsjednica Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira.

Svojom diskusijom su doprinijele da se donesu Zaključci koji će biti upućeni izvršnoj i zakonodavnoj vlasti FBiH, komorama i kompanijama iz ovog sektora i Sindikatu.

Iako drvni sektor ima pozitivan trend rasta izvoza, izvoz finalnih  proizvoda čini trećinu ukupnog izvoza, što predstavlja apel da se poduzmu mjere koje će destimulisati izvoz sirovine, rezane građe lišćara i ogrijevnog drveta. Ako bi se sirovina usmjerila ka finalnim proizvođačima u preradi drveta, moglo bi se otvoriti minimalno 10.000 novih radnih mjesta.

Nepostojanje Zakona o šumama FBiH omogućava nelegalnu sječu i  imamo neracionalno upravljanje najvažnijim resorsom šumom, a istovremeno misliti da nestankom šume nećemo imati  kvalitetan zrak, vode, razvijati turizam i dr.

Trebamo se više eksponirati i tražiti od Vlade ispunjenje zahtjeva. Ne trebamo sjediti skrštenih ruku i čekati donošenje Zakona o šumama FBiH, jer neki zahtjevi su se  mogli donijeti i ranije i primjenjivat se.

Dosadašnji Pravilnik o rezanju drveta prevazišao je neke uvjete koji su u njemu predočeni pa je zaključeno da se radi novi Pravilnik o rezanju drveta i ponudi resornom ministarstvu.

Preporuke sa tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o „Stanju i perspektivama drvno prerađivačke industrije u FBiH” ponovno aktuelizirati i pratiti njihovo donošenje kao  i provođenje Zaključaka koji su donešeni na današnjoj sjednici.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.