Predsjedavajući Tegeltija, pomozite da se legalizira kanabis, dileri zarađuju na nesreći ljudi

Saša Magazinović (SDPBiH) pitao je Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara na današnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH šta je učinio za legalizaciju kanabisa i gdje je problem.

Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da je 3. decembra Vijeće ministara utvrdilo odgovor na poslaničko pitanje i u njemu je precizno definisana procedura vezano za ovaj proces.

“Prethodni sastav resorne komisije nije postigao saglasnost i sad je to u procesu pribavljanja potrebnih mišljenja prije nego što ponovo dođe na sjednicu Vijeća ministara BiH”, reako je Tegetija.

Magazinović je rekao da se po ovom pitanju svi slažu, i resorni ministri. Dodao je kako nije tačno da nije postignuta saglasnost, dileri zarađuju na nesreći građana BiH, kupuju ulje po paprenim cijenama.

“Problem vam je da ljude koji se slažu stavite za jedan sto, nikad to komisije neće riješiti. Zovite na sastanak sve ove ljude i (Vjekoslava) Mandića i (Alena) Šeranića, (Selmu) Cikotića i (Ankicu) Gudeljević, ne dajte da dileri zarađuju na mukama građana”, rekao je  Magazinović.

Tegeltija je odgovorio je dogovoreno imenovananje članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, koja bi u skladu sa svojim nadležnosti trebala pokrenuti pitanje legaliziranja kanabisa u medicinske svrhe, kako bi institucije zauzele konačan i zvaničan stav. Tegeltija je istakao da prethodni sastav Komisije nije uspio postići saglasnost vezano za dopunu Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, te je trenutno u proceduri pribavljanja mišljenja nadležnih institucija prije nego što se nađe na dnevnom redu Vijeća ministara.Na ovo mu je zastupnik Magazinović odgovorio da predsjedavajući Tegeltija svojim odgovorom zapravo priznaje da u suštini nije učinio gotovo ništa po ovom pitanju.

– Očito nije bilo angažmana, a volio bih da on postoji jer možete pomoći da se kanabis legalizira. Ministar zdravstva u Vladi RS, gospodin Šeranić, član SNSD-a, ovo podržava. Ministar zdravstva Mandić u Federaciji, član HDZ-a ovo podržava. Ministrica Gudeljović ovo podržava. Ministar Cikotić ovo podržava. Ovo pitanje nema političkog protivnika. Nema institucija, nema vjerskih zajednica koje su protiv. Nije tačno ni da je proši saziv Komisije bio protiv, samo se nisu usaglasili oko teksta zakona, rekao je Magazinović.

Magazinović je skrenuo pažnju da uslijed neaktivnosti Vijeća ministara ispaštaju građani kojima je kanabis neophodan za liječenje.

– Oboljeli su primorani da nabavljaju ulje kanabisa na crnom tržištu po astronomskim cijenama. Dileri zarađuju na njihovoj nesreći, motorno ulje im prodaju.  Sve države regije su nešto napravile u tom pravcu, Makedonija dozvoljava sada građanima čak i da uzgajaju kanabis. Ne želim sad da ulazim u to, no omogućimo barem ljudima pravo na liječenje, naveo je Magazinović. 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu