Sarajevo

Predrag Kurteš dobitnik visokog priznanja Evropskog pokreta u BiH

U obrazloženju se navodi da je Kurteš jedan od rijetkih u Bosni i Hercegovini u čijem se radu vide konzistentni rezultati važni za ličnu i imovinsku sigurnost građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji su bazirani na primjeni i poštivanju evropskih standarda za ovu oblast

Slika

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini ovogodišnje „Priznanje u kategoriji Političko- društveni odgovoran partner u procesu evroatlantskih integracija“ dodijelio je federalnom ministru unutrašnjih poslova Predragu Kurtešu.

U obrazloženju se navodi da je Kurteš jedan od rijetkih u Bosni i Hercegovini u čijem se radu vide konzistentni rezultati važni za ličnu i imovinsku sigurnost građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji su bazirani na primjeni i poštivanju evropskih standarda za ovu oblast.

Kao potvrda ove konstatacije navode se intenzivne aktivnosti Ministarstva na pripremi Prijedloga zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, čijim će se skorim usvajanjem u Parlamentu Federacije BiH značajno ojačati zakonski okvir za oblast unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, a samim tim i sigurnosna struktura Bosne i Hercegovine u cjelini.

Navedeni zakon je u potpunosti usaglašen sa standardima Evropske unije, što je eksplicitno potvrđeno od strane visokog predstavnika u BiH na sastanku ambasadora članova PIC-a. Tom prilikom je Kurtešu iskazano priznanje i zahvalnost za stručnost, profesionalizam i kooperativnost ispoljenu u procesu donošenja ovog izuzetno važnog zakona.

Donošenje i implementaciju Zakona o matičnim knjigama FBiH, čijom primjenom su građani Federacije BiH po prvi put u prilici da izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga bez roka trajanja dobiju u bilo kojem matičnom uredu, bez obzira na mjesto prebivališta, što je predstavljalo jedan od uslova postavljen u Mapi puta za pristup Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama, Evropski pokret u BiH prepoznaje kao značajan doprinos Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i ministra Kurteša osobno procesu pristupa naše države Evropskoj uniji.

Evropski pokret u BiH pozdravlja i podržava napore i aktivnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koje rezultiraju značajnim uštedama, čiji se iznosi procjenjuju na više stotina hiljada KM, a odnose se na neutrošena sredstva koja su se nalazila, direktno, na raspolaganju ministru Kurtešu u toku njegovog mandata.

Ove, kao i niz drugih aktivnosti, posebno onih koje se tiču implementacije Poglavlja 23 i 24, s akcentom na jačanju zakonskog okvira za borbu protiv kriminala s obilježjem organizovanosti i koruptivnog ponašanja, koje se realizuju u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, samo su neki od argumenata koji su navedeni kao razlozi uručivanja ovog prestižnog priznanja Evropskog pokreta u BiH ministru Kurtešu.

Visoko priznanje Evropskog pokreta za BiH će Kurtešu biti uručeno sutra u Sarajevu, na Svečanoj akademiji Evropskog pokreta u BiH, povodom obilježavanja Dana Evrope, a koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u hotelu Hollywood, Ilidža, s početkom u 11.40 sati, saopćeno je iz FUP-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.