Aner Žuljević

Predloženi zakon o PIO-u smanjuje penzije i nepravedan je

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao je  kako je dobro što novi zakon o PIO-u nije dobio podršku Parlamenta FBiH, jer se radi o veoma lošem zakonu.

“Ovaj zakon znači manje penzije za sve ljude koji će otići u penziju nakon što on stupi na snagu, u odnosu na to da odu u penziju prema trenutnom zakonu. Dakle zakon je potpuno nepravedan. To treba ljudima jasno reći. Zakon je nepravedan i na štetu je gotovo svih budućih penzionera”, rekao je Žuljević.

Kako kaže, nastavnici, učitelji, radnici u realnom sektoru, policajci, ljekari… svi oni će imati manje penzije ako ovakav zakon bud usvojen.
 Dodaje da SDP nikada neće podržati da se urušava ionako loš standard penzionera.

“Vlada koju je vodio SDP dva je puta povećala penzije i sada ovi iz SDA očekuju da mi glasamo da se penzije smanje. Pa to je potpuno iracionalno. Premijer Fadil Novalić je priznao u Domu naroda da ovaj bod 13,6 znači manje penzije u budućnosti”, rekao je Žuljević.

On ističe da se ovaj zakon prije svega odnosi na buduće penzionere o kojima SDP govori i za koje se bori. Kako kaže, trenutni penzioneri također imaju razloga za strah da će i njihove penzije biti smanjene, jer bi ovakav zakon vrlo brzo bio oboren pred Ustavnim sudom.

“Budžet FBiH nije garancija za redovne isplate penzija. To je mit. Budžet je nelikvidan i deficit je prevelik da bi mogao preživjeti dodatni deficit iz PIO fonda. To bi dovelo do toga da se penzije isplate možda jedan mjesec na vrijeme, ali bi onda sve drugo iz budžeta kasnilo i onda bismo došli u velike probleme”, kazao je Žuljević.

Žuljević ističe da ova vlast, svjesno ili ne, dovodi u sukob penzionere s invalidima ili boračkim kategorijama te da je nama potrebna reforma koja će istinski osigurati da se anomalije iz postojećeg zakona isprave koliko je to moguće.

“Ovaj zakon samo stvara dodatne probleme i ne rješava postojeće. Što se tiče SDP-a, mi ovaj model nećemo podržati nikada, jer nije pravedan i nije održiv. Sve što se dešavalo u vezi s ovim zakonom još jednom potvrđuje kako je koalicija SDA, SBB-a i HDZ-a doživjela politički bankrot i najpoštenije bi bilo da Fadil Novalić podnese ostavku jer očito više ne postoji većina koja podržava njegovu Vladu”, zaključio je Žuljević.

Izvor: Klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.