Fazlija

Predloženi Budžet kantona ne može se popraviti ni sa 100 amandmana

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak, 31. marta, Prijedlog budžeta u iznosu od 798.500.000 KM, a taj dan ujedno ističe i Odluka o tromjesečnom prijevremenom fnansiranju Kantona.

Slika

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da budžet, koji je predložila Vlada KS-a u tehničkom mandate, nije realna slika stanja u Kantonu jer nije planiran u skladu s prihodima, odnosno rashodovna strana mnogo je veća od prihodovne.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak, 31. marta, Prijedlog budžeta u iznosu od 798.500.000 KM, a taj dan ujedno ističe i Odluka o tromjesečnom prijevremenom fnansiranju Kantona.

Budžet bi ovog dana trebao biti usvojen jer bi u protivnom u pitanje došle sve isplate iz budžeta što bi se posebno odrazilo na primaoce socijalnih davanja iz budžeta sarajevskog kantona.

Deficit budžeta iz prošle godine iznosi oko 140 miliona KM, a Fazlija je ustvrdio da ukoliko je deficit nastao zbog nerealno planiranih prethodnih budžeta nije nabolje rješenje zaduživati se kod komercijalnih banaka da bi se budžetski deficit na taj način zatvorio.

Naglašava da je SDP predložio 10 amandmana na ovako predloženi budžet, a oni se odnose na izdvajanja za kulturu, sport, socijalna davanja i zapošljavanje. Fazlija napominje Klub SDP-a između ostaloga traži s jedne stavke skidanje 1,2 miliona KM za segment zapošljavanja.

– Pokušali smo amandmanima djelovati na budžet. Međutim, ono što je predloženo ne može se popraviti ni sa 100 amandmana, a kamoli 10 kojih je SDP predložio. Amandmani se prave tako što ako se predloži povećanje neke stavke mora se reći s koje se stavke skida. Nezgodno je onima kojima su planirani budžetom uskratiti sredstva – pojasnio je Fazlija.

Ukoliko budžet na sjednici ne bude podržan, Fazlija smatra da se ništa spektakularno neće dogoditi jer će se po zakonu plaćati samo one obaveze koje su proistekle iz zaduženja, a budžet se može usvojiti i početkom aprila no neće biti redovnih plaćanja iz budžeta.

Kantonalni odbor SDP-a u petak će zauzeti preliminarni stav o budžetu, a nakon očitovanja Vlade KS-a, a stav Vlade KS-a o amandmanima znat će se na sjednici Skupštine KS-a, Klub SDP-a će se o odrediti kako će glasati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.