Bakir Hadžiomerović za Fenu

Predlagat ću zakone neophodne za članstvo u EU i NATO-u

Nakon izbora ću u Predsjedništvo BiH uvesti “dan mladih” kako bi sa vrha počeli donositi odluke koje će konkretno rješavati pitanja od važnosti za mlade ljude

Slika

U finišu predizborne kampanje Federalna novinska agencija (FENA) emitirat će intervjue s kandidatima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da i kroz ove intervjue pospješimo demokratsku debatu i na taj način doprinesemo da građani i građanke Bosne i Hercegovine, glasači, imaju još bolji uvid u stavove kandidata. Pitanja su struktuirana i ista za sve intervjuirane, kako bi se stavovi mogli na najplastičniji način uporediti. Objavljujemo intervju sa Bakirom Hadžiomerovićem, kandidatom Socijaldemokratske partije i nekadašnim urednikom Političkog magazina "60 minuta".

Pri kraju smo izborne kampanje. Kako je ocjenjujete?

– Mnogo putujem. Prešli smo skoro 20.000 kilometara u posljednja dva i po mjeseca i u direktnom kontaktu sa ljudima širom Bosne i Hercegovine promoviram program i planove za naredne četiri godine u Predsjedništvu BiH. Prezadovoljan sam reakcijama građanki i građana BiH i podrškom koju mi iskazuju. Posebno me raduje podrška mladih ljudi. Njih 600.000 ove godine bira između prošlosti i budućnosti. Siguran sam da će napraviti pravi izbor i da će glasati za one koji razumiju njihove probleme i koji su spremni da, zajedno sa "omladinskim sindikatom", ponude konkretna rješenja.

Nakon izbora ću u Predsjedništvo BiH uvesti "dan mladih" kako bi sa vrha počeli donositi odluke koje će konkretno rješavati pitanja od važnosti za mlade ljude.

U kojim mjestima u BiH očekujete neupitnu pobjedu?

– Ne želim prognozirati i to nije smisao ovoga što radim. Svaka građanka i građanin ove zemlje su podjednako važni i zaslužuju jednaku šansu. Očekujem podršku od naših ljudi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, neovisno od toga kako se izjašnjavaju i gdje žive. Predstavljam glas poštenih i obespravljenih kao što sam to bio i kao urednik Političkog magazina "60 minuta". U bosanskohercegovačkoj politici se konačno mora dogoditi preokret a prvi simbolični korak ka tome je svakako Bakir umjesto Bakira u Predsjedništvu BiH. Izetbegović u svojim istupima priča o prošlosti jer u prošlosti je on dobro živio i sada bi, zbog vlastitog interesa, sve nas cementirao u dejtonsku državu u kojoj nekoliko familija vlada nad gladnim i poniženim pukom.

Osim toga, borba protiv korupcije i kriminala mora biti prioritet svakoga ko se u BiH bavi politikom a aktuelni bošnjački član Predsjedništva je simbol te nakaradne Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će Bosanci i Hercegovci znati odvojiti žito od kukolja koji ovu zemlju uništava već dvadeset godina,a uz pomoć opljačkanog novca i plasiranjem brutalnih laži i podmetanjima pokušava eliminirati svoje političke konkurente i opet prevariti narod.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je limitirano u nadležnostima u ekonomiji, osim što okvirno predlaže budžet institucija Bosne i Hercegovine i daje mandatara za sastav Vijeća ministara. Kome biste dali, odnosno kome ćete dati mandat da sastavi državnu vladu?

– O mandataru je prerano ogovoriti ali vjerujem da će to biti osoba iz najjače političke partije, dakle SDP-a. Hajde da sačekamo rezultate izbora pa da vidimo ko će nam biti partner za formiranje parlamentarne većine. Za početak u Predsjedništvu BiH moramo raditi na promjeni stanja u DKP mreži jer oni koji nas predstavljaju u svijetu uglavnom ništa ne rade po pitanju ekonomske diplomatije. To je i razumljivo s obzirom na to da se već godinama u DKP mrežu šalju podobni prijatelji, a ne sposobni profesiolnalci. A što se tiče limitiranih nadležnosti Predsjedništva BiH ne treba zaboraviti da član Predsjedništva BiH ima legitimitet dobiven direkno od građana Bosne i Hercegovine i da ima pravo da se, kao u onoj TV reklami, miješa u sve. Borba protiv korupcije i kriminala tu predstavlja najviši prioritet i sva saznanja ću podijelii javno sa našim građankama i građanima.

Odgovor na ovo pitanje je nezahvalan ali se uvijek nameće: S kim biste voljeli surađivati u Predsjedništvu BiH a koga bi ste voljeli izbjeći?

– Svakako da imam svoje favorite ali ne bi bilo korektno da ih imenujem jer bih na taj način mogao utjecati na rezultate izbora. Ali bez obzira na to ko će biti moji partneri u Predsjedništvu BiH, iz stanja konflikta i političkih sukoba moramo doći u fazu dogovora i kompromisa. I to ćemo uraditi odmah kako bi stvorili neophodan preduvjet za saradnju na svim nivoima vlasti.

U vanjskopolitičkom svijetu saradnja sa kojim državama će biti Vaš prioritet? Primjera radi, koju ćete državu prvu posjetiti nakon eventualnog osvajanja mandata?

– Prvo ću posjetiti Zagreb i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića. Hrvatska je naš prirodni partner i susjed s kojim dijelimo više od hiljadu kilometara međudržavne granice. Odnose sa Republikom Hrvatskom iz sadašnjih korektnih moramo unaprijediti u konkretne. Hrvatska kao članica EU mora biti naš partner na putu ka EU integracijama i naš najznačajniji saveznik u Briselu. Moramo voditi politiku i Istoka i Zapada i tu ne smije biti podaništva kakvo Bakir Izetbegović pokazuje prema zvaničnoj Ankari. Turska jeste prijateljska zemlja ali Turska ne smije igrati ulogu Otomanske imperije u BiH koju joj je namijenio aktuelni član Predsjedništva BiH.

Osim toga, Turska mora više ulagati u BiH i to barem dovesti na nivo ekonomske saradnje sa Srbijom. Mi ne trebamo Izetbegovićeve komercijalne kredite iz Turske već konkretnu podršku. Bosna i Herecegovina mora postati pouzdan i poželjan partner i moramo se nametnuti kao država šanse a ne beznađa. Možete li se sjetiti kada je aktuelno Predsjedništvo BiH posljednji put imalo službeni susret sa predsjednikom neke ozbiljne svjetske države?Nažalost, njihovi međudržavni susreti su se odavno sveli na razgovore sa zamjenicima pomoćnika nekoga i to je njihov krajnji domet. Zato moramo vratiti dignitet i dostojanstvo Predsjedništvu BiH kako bi zaustavili ovaj strmoglavi pad našeg međunarodnog položaja u koji su nas u protekle četiri godine doveli njegovi aktuelni članovi.

Kako vidite rješenje za pitanje državne imovine i treba li BiH nakon rješenja tog pitanja ući u NATO savez?

– Članstvo u NATO-u je naš prvi korak do konačnog stabiliziranja političkog stanja u BiH. Punopravno članstvo u NATO savezu omogućava nam da postanemo politički vidljiv subjekt s obzirom na da zemlje članice NATO-a sve odluke donose konsenzusom. Državnu imovinu stoga moramo riješiti u prva dva mjeseca mandata, dakle do kraja 2014. U istom vremenskom roku u Predsjedništvu BiH moramo usvojiti stav o presudi Sejdić-Finci jer je to još prije četiri godine od Predsjedništva BiH zahtijevao zvanični Brisel. Kao što je poznato, gospoda članovi su se dogovorili da se ne mogu dogovoriti, odnosno imaju stav da stava nemaju. Tek nakon provođenja presude Sejdić-Finci Bosna i Hercegovina će stvoriti neophodni preduvjet da prestane biti zemlja diskriminacije gdje ogroman broj naših sugrađana žive kao građani drugog reda. Tada ćemo otkočiti i pregovore o pristupanju EU. Kao što sam rekao, umjesto zemlje beznađa u kojoj se sistematski krše osnovna ljudska prava, moramo postati zemlja šanse a za to nam je neophodan preokret u Predsjedništvu BiH.  

Ured visokog predstavnika dejtonska je institucija, implementator civilnog dijela dejtonskog sporazuma. Treba li ta institucija biti ukinuta ili je još neophodna u BiH?

– Nažalost, OHR je odavno izgubio smisao svog postojanja. Nije mi jasno šta konkretno OHR radi posljednjih nekoliko godina osim što se trude da u svom djelovanju dodatno zbunjuju javnost u Bosni i Hercegovini. To je posebno važno zbog činjenice da Dejtonski sporazum nikada do kraja nije proveden. Dakle, ovakav OHR nam sigurno ne treba ali nam je ipak neophodna podrška međunarodne zajednice kako bi se izvukli iz blata u kojem smo zaglavili. U tom smislu potreban nam je aktivniji pristup naših prijatelja iz svijeta a da bi se to dogodilo moramo se i mi probuditi i krenuti na posao. Ne možemo vječito probleme svaljivati na druge, hajde da nam barem jednom ne bude neko drugi kriv za naše neuspjehe. Pogledajmo se u oči i iskreno počnimo konkretno raditi kako bi građankama i građanima BiH bilo bolje. Dosta je bilo laži i gaženja dostojanstva naših ljudi.

Predsjedništvo BiH ovlašteni je predlagač zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH. Koje zakone prijedloge ili izmjene zakona namjeravate predložiti na glasanje i usvajanje u PS BiH?

– Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine maksimalno ću insistirati da institucije u čijoj je nadležnosti donošenje zakona, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH, brze i efikasnije rade na donošenju zakona koji su od važnosti za građane BiH i za ubrzanje puta BiH u EU I NATO.

Na primjer, nije direktna nadležnost Predsjedništva BiH donošenje državnog zakona o gasu, ali donošenje tog zakona od nas traži Evropska energetska zajednica i ne postoji nijedna prepreka da Predsjedništvo BiH posreduje u postizanju dogovora koji će u konačnici rezultirati donošenjem zakona. U direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH je donošenje zakona o vanjskim poslovima BiH i to je jedan od zakona na čijem ću donošenju insistirati.

Za razliku od aktuelnog saziva Predsjedništva BiH, miješat ću se u svoj posao i aktivno doprinositi donošenju zakona. Ne mislite li da je krajnje vrijeme da država Bosna i Hercegovina dobije tekst himne? I to je jedna od inicijativa kojoj namjeravam posvetiti dužnu pažnju. Za razliku od aktuelnih članova Predsjedništva BiH koji se iz vlastitog komoditeta nisu aktivno uključivali u traženje rješenja za provedbu presude Sejdić-Finci, insistirat ću na tome da članovi Predsjedništva BiH aktivno učestvuju u razgovori a o ustavnim reformama koje slijede nakon oktobarskih izbora. Za druge ne znam, ali ću u fokus svoga djelovanja staviti pregovore o ustavnim reformama.

Za koje pitanje biste povukli vitalni interes u Predsjedništvu BiH?

– Kada je vitalni interes u pitanju, aktivirat ću ga u svakom slučaju pokušaja novih podjela BiH i kršenja ljudskih prava naroda i građana BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.