Besima Borić

Predizborna kampanja?

U posljednje vrijeme u javnom prostoru, posebno medijskom, najčešće čujemo konstataciju: Počela je prijevremena predizborna kampanja. Nema niti jedne izjave, stava, kritike, pohvale, bilo čega javno izgovorenog, a da nije propraćeno ovom frazom. I zaista, šta se to događa ? Koji značaj ima ova jednostavno izgovorena fraza koja pretendira da objasni sve u našem političkom i inom životu , a onog ko je izgovori prikaže kao velikog znalca prilika, samo, eto, počela je kampanja, pa ćemo vidjeti pravo stanje stvari, valjda, kad se okonča? Jer kad stvari objasniš ovom konstatacijom, onda je to isto kao kad bi umjesto toga rekli «okači to mačku o rep» ili «puste priče, svi su isti».

Mi smo majstori pojednostavljivanja i posebno zaključivanja. Jer, što bi se neko trudio da vidi razloge nekog djelovanja ili izgovorenog, što bi se iko udubljivao u suštinu onog što nam donose političke stranke, nosioci funkcija, pojedinci i pojedinke, što bi neko trošio svoje moždane vijuge na razumijevanje razlika, na uočavanje drugačijih mogućnosti kad je mnogo jednostavnije sve obojiti konstatacijom da je počela predizborna kampanja i to godinu i nešto prije izbora! I kad to izgovorimo nekako smo važni u svojim očima, nekako smo vrlo analitični i ne moramo ništa više reći. Svi će nas razumjeti. I niko neće proturječiti.

A zapravo je tačno da je politička scena u BIH vrlo živa u svakom pogledu. I mnogi politički subjekti i pojedinci žele da se očituju, što je dobro. Svi se mnogo više nego ranije trude da pokažu drugačije mišljenje, da pokažu da može, i posebno mora, drugačije. Pa zar to nije dobro? Upravo to je prava prilika da glasači i birači prepoznaju razlike , pokušaju razumjeti šta nam se događa i kuda idemo ako se krećemo ovim putem ili kuda bismo mogli dospjeti ako odaberemo drugi smjer ili pravac. I baš je dobro da se sve događa mnogo prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Dobro je da ima vremena jer kad krene zakonska predizborna, onda svi kokodaću i niko nikog ne čuje. A najmanje glasači i birači.

Ovako, evo prilike i vremena da se dobro razmisli.Za one koji žele razmišljati i koji prate procese. Krećemo se, naravno. Ovoliki broj novih političkih subjekata i grupacija na sceni je znak sazrijevanja i pojedinih aktera i stranaka. I bez obzira što to može stvarati konfuziju i utisak da samo proizvodimo nove stranke, a ionako ih imamo previše, ipak je na sceni pregrupisavanje koje postaje sve vidljivije i vidljivije. Niko neće više moći izaći i reći: Evo mene, viđu kako sam lijep i pametan i još i pripadnik svog naroda! Pa kad sam već takav ili takva, hoću da budem i predstavnik svoga naroda! Mnogi su shvatili da treba ponuditi konkretna rješenja, novu viziju, nove odnose. Ovako više ne može! I zato je dobro da traje ova kampanja, ova gužva i da ima još godina dana do izbora. Ko zna šta se sve može dogoditi za ovu godinu! Hoće li ljudi shvatiti i hoće li prepoznati? Zasigurno neće moći reći da nisu znali, da nisu imali priliku, da nisu upoznati. Svi moramo ponijeti svoj dio odgovornosti.I onaj ko nudi i onaj ko bira.

I, svakako, svoj dio odgovornosti treba da ponesu i oni kojima je vrhunac analitičkog pristupa da je sve predizborna kampanja jer time samo bagatelišu sve napore, brišu razlike i uljuljkuju ljude u ovoj stvarnosti kao nepromjenjivoj datosti!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.